Reclassering komt in de knel door bezuinigingen
De reclassering kan niet meer op tijd aan de vraag naar hun producten voldoen. Door geldgebrek zijn er wachtlijsten voor mensen die een taakstraf moeten ondergaan.
Sjef van Gennip, topman van Reclassering Nederland, vreest dat het niet lang meer duurt of ook de adviezen aan onder meer rechters zullen niet meer op tijd worden gegeven.
In een interview met Trouw noemt Van Gennip de situatie 'behoorlijk alarmerend'. Reclassering Nederland, SVG (verslavingszorg) en het Leger des Heils begeleiden samen mensen vanaf hun arrestatie tot en met hun invrijheidstelling. Zo geven ze adviezen aan het Openbaar Ministerie en rechters, controleren ze mensen die door de rechter onder toezicht zijn gesteld en regelen ze werkstraffen.
De drie instellingen kregen in 2013 iets meer dan 59.000 aanvragen voor een advies. Dat aantal zal dit jaar zeker met 4000 aanvragen worden overtroffen, voor 2015 worden zelfs 10.000 adviesverzoeken meer verwacht.
Nu rechters in de praktijk vaker celstraffen vervangen door werkstraffen, neemt de druk sterk toe op de drie organisaties, vooral op Reclassering Nederland, die goed is voor 60 procent van het reclasseringswerk. Volgend jaar stijgt het aantal bemiddelingen bij een werkstraf ten opzichte van 2013 met ruim 5000 tot bijna 44.000 gevallen. Ook bij het toezicht wordt een sterke groei verwacht, van ruim 17.000 in 2013 naar 19.269 volgend jaar.
Vrijwel alle acties zijn erop gericht recidive te voorkomen. Dat beleid slaagt, zo blijkt uit de meest recente cijfers. In de periode 2002-2009 daalde de recidive met 8,3 procent en is ook de criminaliteit in Nederland gedaald.
Maar vrijwel overal in de strafrechtketen, van gevangenissen tot tbs-klinieken en de reclassering, wordt stevig bezuinigd. Afgelopen jaar is de reclassering er in geslaagd tien miljoen euro te bezuinigen en ook de komende jaren moeten miljoenen worden ingeleverd. En dat terwijl de reclassering heeft becijferd dat er 15 miljoen euro extra nodig is om aan de snel stijgende vraag te voldoen. De tijd dat met slimmer werken de bezuinigingen opgevangen kunnen worden is voorbij, zo heeft staatssecretaris Fred Teeven (veiligheid en justitie) onlangs aan de Tweede Kamer laten weten.
Van Gennip vreest nu dat de kwaliteit van de dienstverlening in het geding komt. Dat betekent bijvoorbeeld dat het aantal uren toezicht moet worden ingekrompen, een actie die een negatief effect heeft op het terugdringen van recidive, terwijl de afgelopen jaren juist veel is geïnvesteerd in het terugdringen van de terugval in de criminaliteit.
Abonnees lezen vandaag in Trouw het hele interview met Sjef van Gennip.