Reclame

Terwijl majesteit de troonrede uitspreekt, tellen wij thuis altijd de toepasselijke advertenties in de kranten, de zogenoemde inhakers. Dan zijn we een stuk vlotter klaar, geen gedoe met de bede en we weten toch precies hoe de zaak er hier bij hangt. Want adverteerders zijn de verklikkers van onze economie. Ze zijn als de wiedeweerga weg als ze een donkere wolk aan hun horizon vermoeden en ze keren pas weer terug als de hoogconjunctuur van Gerrit Zalm en zijn hulpje Balkenende zich hier definitief heeft gevestigd. Achmea, Cap Gemini, Levob, Telfort en de Postcode Loterij konden toch nog wel ergens de zonzijde aan de troosteloze opsomming zien: 'Graag gedaan, Gerrit.' Het was niet echt een hoopgevende hoeveelheid.

Ruud Verdonck

Maar toen was er ook die advertentie van Kras SterVakanties met als slagregel 'Gratis vakanties' en eronder in kleinere letters: 'Beperkt plaats!!' Dat vermoeden hadden we meteen al. Maar toch. Het bedrijf stunt met desnoods 7-daagse reizen naar ongetwijfeld heerlijke oorden als Schwanefeld und Eichgraben, waarbij de toerist alleen hoeft te betalen voor het ontbijt en het diner. Al die bockwurst kun je voor minder dan 20 euro per dag al dampend voor je op tafel hebben. Waartoe deze vrijgevigheid? Het reisbureau zit inmiddels aan de 250000ste klant van het jaar: 'Een unicum en een absoluut record.' Slaan we maar even over dat ze de aanbieding 'ludiek' noemen, waar het om gaat is dat majesteit tezelfdertijd alle recente rampen ter land, ter zee, in de lucht of waar ook ter wereld op Nederland betrok, met als onontkoombare conclusie dat we barre tijden tegemoet gaan. We hebben, leek het wel, alleen nog de vakantiekiekjes. En tegelijk hebben 250000 mensen dit jaar bij dat bedrijf een vakantie geboekt, waardoor daar de bomen tot in de hemel groeien, zelfs zonder dat de litanie van 11 september, de Sars en de recessie wordt aangeheven.

Het gewone leven had gisteren weer z'n gang hernomen met advertenties over hypotheken zonder stress, het vierde slipje gratis en de modernste I-modes voor nog steeds nul euro. Maar wetende dat er veel meer reisbureaus in de buurt zijn, was het gisteren bij de algemene beschouwingen over de afbraak van de verzorgingsstaat ineens een stuk lastiger om bij de les te blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden