Reclamevlucht steunt gevangen Koerd

HAN KOCH en REDACTIE BINNENLAND

De levenslang gestrafte Turkse Koerd Hüseyin Baybasin (59) is uit veiligheidsoverwegingen overgeplaatst naar de gevangenis in Vught. Directe aanleiding is een reclamevliegtuigje dat zaterdagmiddag over de gevangenis Zuyder Bos in Heerhugowaard vloog en daar voor grote onrust zorgde onder gedetineerden en gevangenispersoneel.

De luchtreclame was een steunbetuiging voor Baybasin en hing goed getimed boven de gevangenis: Baybasin en zijn medegevangenen waren net aan het luchten. Zij konden slechts met grote moeite naar binnen worden gehaald. Wie weigerde, heeft inmiddels als straf in een isoleercel gezeten, zo bevestigen betrouwbare bronnen.

Volgens zijn advocaat Adele van der Plas is de plaatsing in een zwaarder regiem de zoveelste tegenwerking van justitie. Van der Plas is ervan overtuigd dat haar cliënt inmiddels 18 jaar ten onrechte vastzit. Meerdere onderzoeken wijzen volgens haar uit dat hij niet verantwoordelijk is voor opdracht tot moord, gijzelingen en drugshandel. De anonieme sympathisant die het vliegtuigje - met de tekst Free Baybasin Now - betaalde, is het met haar eens.

Baybasin kent een grote schare aanhangers die druk proberen te zetten achter een herzieningsverzoek. De advocaat-generaal bij de Hoge Raad die het verzoek bekijkt, is nu al enkele jaren bezig. Hij zou het advies voor de zomer af hebben. Dat is niet gehaald omdat hij in mei nog honderden pagina's nieuwe gegevens kreeg.

In Vught mag Baybasin alleen nog luchten in een kooi en praten met zijn advocaat dient achter glas te geschieden.

De man die nu al 18 jaar in Nederlandse gevangenissen zit, geldt als iemand die zeer grote invloed op zijn directe omgeving heeft. Onder gevangenen heeft hij een groot aanzien en dat kan leiden tot problemen met het gevangenispersoneel.

Of Baybasin in Vught blijft, is nog maar de vraag. Volgens een woordvoerder van het ministerie van veiligheid en justitie wordt momenteel bekeken waar de gevangene op zijn plek is. Volgens zijn advocaat is Baybasin een voorbeeldige gevangene die in Heerhugowaard gezorgd heeft dat de luchtplaats een 'prachtige tuin' is geworden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden