Reclamefolder alleen nog op verzoek in Amsterdam?

Voorstel Partij voor de Dieren moet milieu ontlasten

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

Drieëndertig folders per week belanden er gemiddeld op de Nederlandse deurmat, maar als het aan de fractie van Partij voor de Dieren (PvdD) in Amsterdam ligt komt daar vanaf volgend jaar een einde aan.

Een ja-ja sticker moet een einde maken aan ongevraagde folders in de Amsterdamse brievenbus: alleen reclamefolders als je daar expliciet om vraagt. Het voorstel kan volgens de partij rekenen op een ruime meerderheid in de gemeenteraad.

Met de maatregel wil de Partij voor de Dieren vooral het milieu ontlasten. Volgens de partij wordt er met de maatregel ruim tien miljoen kilo papier per jaar bespaard, als een derde van de huisadressen in Amsterdam een ja-ja sticker op de brievenbus plakt.

Brancheorganisatie MailDB, de verspreider van de bekende brievenbusstickers, is minder enthousiast. "Het systeem dat we nu hebben, met de ja-nee sticker, werkt prima. Mensen die geen folders willen kunnen gemakkelijk aan zo'n sticker komen, 45 procent van de Amsterdammers heeft al bewust voor zo'n sticker gekozen", zegt voorzitter Stephan van den Eijnden.

"De folders zorgen voor 29 procent van de retailomzet van de lokale ondernemer." Daarnaast benadrukt Van Den Eijnden dat de folders gedrukt worden op gerecycled papier.

Fractievoorzitter Johnas van Lammeren veegt de bezwaren van Van den Eijnden van tafel. "De ondernemer zal geen last krijgen van deze maatregel, zij die nu via een folder besluiten tot hun aankoop kunnen dat blijven doen. Bovendien hoeft de ondernemer nu alleen nog maar te betalen voor degene die de folder daadwerkelijk in de bus wil."

Ook het milieu argument weegt zwaar voor Van Lammeren. "De folders worden geperst, gedrukt en vervoerd. De winst op het gebied van brandstof, inkt en het verwerken van oud-papier zal enorm zijn."

Het voorstel moet nog besproken worden in de Amsterdamse raad. Ook in Den Haag is het voorstel ingediend, daar wacht de partij nog op een reactie.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden