Reclame voor pillen mag niet

BRUSSEL - Fabrikanten van medicijnen mogen voorlopig geen voorlichting geven, laat staan reclame maken, voor hun producten. Maar een eenduidig Europees inkoopbeleid is nog ver weg.

Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van de stemming, gisteren in het Europees Parlement, over de herziening van de uit 1983 stammende medicijnenrichtlijn.

De Europese Commissie had voorgesteld om de farmaceutische industrie toestemming te geven zelfstandig voorlichting te geven over hun medicijnen tegen suikerziekte, astma en het hiv-virus. Zou deze 'proef' een succes blijken te zijn, dan kon het geven van voorlichting voor alle medicijnen worden vrijgegeven.

Maar volgens onder meer de Nederlandse europarlementariërs Dorette Corbey (PvdA) en Alexander de Roo (GroenLinks) schurkt dit voorstel veel te dicht aan tegen het toestaan van reclame. Die mening bleek het europarlement gisteren met een overgrote meerderheid te delen. Het parlement vreest, zo zegt Corbey, dat mensen ,,ziekten worden aangepraat'' als fabrikanten ze vrijelijk kunnen benaderen.

In de Verenigde Staten mag de industrie overigens wel reclame maken. Van veel medicijnen die in de VS worden verkocht is de informatie nu al vaak eenvoudig op internet te vinden.

Tijdens de stemming in Straatsburg bleek gisteren ook dat de fabrikanten voorlopig geen gezamenlijk prijsbeleid van de EU-lidstaten hoeven te vrezen.

PvdA'er Corbey noemt het cholesterolverlagende middel Simvastatine -een goedje dat de kans op een tweede hartstilstand kan verkleinen- als voorbeeld voor de uiteenlopende prijzen in Europa. ,,Als de landen als één blok met de fabrikanten zouden onderhandelen, zou de gemiddelde prijs wel eens flink kunnen dalen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden