Reclame maken

In de klas van mijn vierjarig kind zag ik op de tafel van de klas een stapel reclames van Bart Smit en Intertoys en van allerlei speelgoedwinkels waarvan ik de namen niet kon onthouden. Mijn kind mocht om haar fijne motoriek te ontwikkelen een knip-plak spelletje doen. Zo knipten alle kleuters verschillende plaatjes van dat allerlei verleidelijke speelgoed en plakten ze niet op een A4tje maar op een A3tje zodat ze meer spullen konden uitzoeken.

Dan komt mijn kind thuis met een zogenaamd verlanglijstje. En ik, een moeder die haar kinderen zo dankbaar is voor al het goede dat ze me hebben geschonken, voel me schuldig omdat ik ze niet genoeg kan beschermen tegen die verwarring.

Beseffen scholen wat ze aan het doen zijn? Dat ze propaganda maken voor de grote bedrijven? Zien ze dat er steeds meer kinderen naar de tandarts en naar psychologen gaan vanwege de schoenen die dagelijks voor de deur worden geplaatst?

Geef me mijn eigen kinderen weer terug. Ik wil ze elke middag bij het ophalen net zo gezond terug krijgen als bij het brengen ’s morgens.

Daad Kajo Nijmegen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden