Recidive jonge Marokkaanse criminelen kan worden voorkomen

Jonge Marokkanen die in jeugdgevangenissen zitten, duiken daarna vaak weer de criminaliteit in. Forum discussieert vandaag over hoe dat voorkomen kan worden.

De Algemene Rekenkamer is kritisch over de veertien jeugdgevangenissen, die er „niet in slagen criminele jongeren op te voeden”. Dat komt door ondeskundig personeel, een onveilige omgeving en het ontbreken van een behandelplan en nazorg. Staatssecretaris Albayrak sprak van een „bijzonder ernstig beeld”. En zei: „Zo kan het niet verder.”

Uit de vorige week gepresenteerde Landelijke criminaliteitskaart - in opdracht van de Raad van Hoofdcommissarissen- blijkt dat in 2006 de geregistreerde criminaliteit opnieuw is gedaald, net als het aantal veelplegers. Maar het aantal minderjarige veelplegers neemt juist flink toe. Grootste probleem vormen de Marokkaanse jongeren (12-17 jaar) van wie ruim 88 procent (over een periode van zeven jaar) recidiveert.

Ondanks de ’allochtone overbevolking’ hebben de inrichtingen tot 2006 onvoldoende ingespeeld op die diversiteit. Er is te weinig allochtoon personeel, de imams worden er met de nek aangekeken, van biddende jongens wordt gedacht dat ze radicaliseren, allochtone ouders worden nauwelijks betrokken: kortom de klachten zijn talrijk.

Forum, instituut voor multiculturele ontwikkeling, begon op initiatief van het Ministerie van Justitie, het project ’interculturalisatie justitiële inrichtingen’. De opgedane kennis wordt vandaag in de conferentie ’Kleurrijke Inrichtingen’ gepresenteerd.

Veel gaat er mis met de nazorg, constateert niet alleen de staatssecretaris. Dat komt ook door de bureaucratie. Schrijnend voorbeeld is een succesvol project in Helmond, waar sinds november 2002 allochtone jongeren tijdens en na detentie intensief worden begeleid. In vierenhalf jaar kwamen er van de 53 ondersteunde jongens, slechts zes weer in aanraking met Justitie, waarvan drie voor het niet goed navolgen van een alternatieve straf.

Succesfactoren van dit project Allochtone Jongeren in Detentie, zijn: het is vrijwillige hulpverlening (tot dusver 100 procent bereik) , het is niet door Justitie geregisseerd, er is voldoende tijd voor gesprekken en de hulpverleners zijn altijd bereikbaar. De (allochtone) hulpverlener Linder Baladien heeft voortdurend contact met de familie, de leefomgeving van de jongeren en de migranten zelforganisaties.

Het project in Helmond, dat gezien de cijfers navolging zou verdienen, staat echter op de tocht, klaagt Jan Berkers, stafmedewerker van Bijzonder Jeugdwerk Brabant. De onorthodoxe aanpak werkt in de praktijk, maar de overheid wil gedegen rapporten en mooi omschreven methodieken. „Die hebben we niet”, erkent Berkers die weer een subsidieaanvraag naar de gemeente Helmond, de provincie en het Ministerie voor Jeugd & Gezin heeft gestuurd. „We hopen dat we de financiering voor de komende jaren weer rond krijgen, maar het blijft iedere keer een bijna onmogelijke opgave.”

Meer hierover morgen in Trouw

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden