Rechtszaak testcase voor openheid China

De Australische consul-generaal Tom Connor stapt in zijn auto nadat hij het vernietigende verdict in de rechtszaal hgeeft aangehoord. (EPA) Beeld
De Australische consul-generaal Tom Connor stapt in zijn auto nadat hij het vernietigende verdict in de rechtszaal hgeeft aangehoord. (EPA)

Een rechtbank in het Chinese Shanghai heeft maandag vier medewerkers van het Brits-Australische mijnbouwbedrijf Rio Tinto tot gevangenisstraffen van zeven tot veertien jaar veroordeeld wegens corruptie. De zaak is voor het internationale bedrijfsleven een belangrijke testcase voor China's openheid.

De vier werden schuldig bevonden aan het aannemen van steekpenningen en diefstal van bedrijfsgeheimen.

De Australische verdachte Stern Hu kreeg twaalf jaar, zijn Chinese medeverdachten Wang Yong, Ge Minqiang en Liu Caikui kregen respectievelijk veertien, acht en zeven jaar.

Rio Tinto kondigde aan dat alle vier ontslag krijgen, omdat volgens het bedrijf onomstotelijk bewezen is dat ze zich hebben laten omkopen. "Ik ben vastbesloten dat het onacceptabele gedrag van deze vier employés Rio Tino niet zal verhinderen zijn belangrijke relatie met China verder op te bouwen", liet topman Tom Albanese weten.

De verdachten hadden vorige week op hun proces alle vier schuld bekend aan het aannemen van steekpenningen. Zij betwistten alleen de hoogte van de bedragen die zij zouden hebben ontvangen.

De vier Rio Tinto-medewerkers werden in augustus aangehouden. Hun arrestatie werd in verband gebracht met boosheid in Beijing over de hoge prijs die China voor ijzererts moest betalen. Rio Tinto is een van China's grootste leveranciers van ijzererts. Ook dit jaar verlopen de onderhandelingen over de prijs die de Chinese staatsstaalbedrijven moeten betalen stroef.

De rechter verklaarde dat de zaak de Chinese staalindustrie 'ernstige' schade heeft toegebracht.

De Australische minister van buitenlandse zaken Stephen Smith noemde het vonnis 'erg zwaar'. Smith zei dat er 'onbeantwoorde vragen' over de diefstal van bedrijfsgeheimen zijn, omdat dit deel van het proces achter gesloten deuren is gevoerd.

Het is nog niet bekend of de Rio Tinto-medewerkers in beroep gaan. Evenmin is het lot bekend van degenen die hen hadden omgekocht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden