Rechtszaak tegen verdachte moord Sévèke uitgesteld

(Novum) - De rechtszaak tegen de verdachte van de moord op Louis Sévèke is woensdag voor onbepaalde tijd aangehouden. De rechtbank in Arnhem acht zich onvoldoende geïnformeerd over de geestelijke toestand van Marcel T. Daarom eisten de rechters nader psychologisch onderzoek door het Pieter Baan Centrum. Waneer dat onderzoek is afgerond en wanneer de zaak weer verder gaat, is nog onduidelijk.

Gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum hebben T. al onderzocht en adviseren een tbs-behandeling. De verdachte is het niet eens met dat advies. T. ziet zo'n behandeling niet zitten omdat die erg lang kan gaan duren.

Bénedicte Ficq, de advocaat van T., vroeg de rechters ook om het horen van een aantal getuigen, onder wie een aantal getuigen die de moord op Sévèke hebben gezien. De ooggetuigen zouden verschillende verklaringen hebben afgelegd over het uiterlijk van de schutter. De rechtbank vond het getuigenverhoor niet nodig.

De familie en vrienden van Sévèke reageren in een verklaring teleurgesteld op het aanhouden van de zaak. De rechtszitting had hen kunnen helpen met de verwerking van de dood van Sévèke. Ze tonen wel begrip voor de beslissing van de rechtbank. "We keken uit naar de inhoudelijke behandeling van vandaag. Dat deze niet doorgaat is een tegenvaller. Aan de andere kant vinden wij een eerlijk proces belangrijk en kunnen we de overwegingen van de rechtbank dan ook accepteren", verklaren de familie en vrienden.

De verdachte heeft de moord bekend. Hij en Sévèke ontmoetten elkaar in de jaren negentig toen ze allebei actief waren in het Nijmeegse krakersmilieu. Tijdens de zitting hield de officier van justitie woensdag een aantal passages uit de autobiografie van T. voor waaruit zou blijken dat de verdachte de moordenaar is. Marcel T. schreef onder meer dat hij wraak zou nemen op leden van de krakersbeweging in Nijmegen. De Volkskrant schreef vandaag op basis van een bron bij de politie al dat Marcel T. van plan was geweest na Sévèke meer moorden te plegen in krakerskringen op mensen met wie hij een rekening te vereffenen had.

De 41-jarige Sévèke werd op 15 november 2005 met twee kogels van dichtbij neergeschoten in het centrum van Nijmegen. Hij stond onder meer bekend om zijn strijd tegen verondersteld onrechtvaardig optreden van de politie en andere veiligheidsorganisaties. Nadat Marcel T. op 16 maart werd opgepakt in een internetcafé in Barcelona, vroeg justitie in Nederland om zijn uitlevering. Nog dezelfde maand kwam hij dankzij versnelde uitlevering in ons land aan.

De 38-jarige verdachte uit Rotterdam wordt niet alleen vervolgd voor de moord op Sévèke. Hij staat ook terecht voor een reeks gewapende overvallen in 1999 op banken en grenswisselkantoren in Nijmegen, Breda en Leiden. Het bankfiliaal in Leiden was zelfs drie keer doelwit van een overval.

Tijdens het onderzoek naar de misdrijven werd voor het OM duidelijk dat T. ook betrokken was bij aanslagen en brandstichtingen in het midden van de jaren negentig. T. zou medeverantwoordelijk zijn voor brandstichting bij olieconcern BP en Crédit Lyonnais in 1994 en 1995. Ook is de verdachte volgens justitie betrokken bij een mislukte aanslag op Crédit Lyonnais in 1995 en aanslagen op Banque Paribas en Basf in Arnhem in 1996. Ook voor deze misdrijven wordt T. vervolgd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden