Rechtszaak tegen moeder werpt nieuw licht op de dood van achtjarige Sharleyne

Het proces tegen Hélène J. is woensdag begonnen in de rechtbank te Assen. De nieuwe getuige is een bovenbuurman. Beeld ANP

Voor de rechtbank in Assen begon woensdag het proces tegen Hélène J., de 38-jarige vrouw uit Hoogeveen die ervan wordt verdacht dat ze haar dochter heeft gedood. In 2015 zou ze de achtjarige Sharleyne hebben mishandeld, gewurgd en van de tiende verdieping naar beneden hebben gegooid.

De zaak heeft een bijzondere geschiedenis. Kort na de fatale val werd Hélène al aangehouden. Er was geen bewijs, ze ging vrijuit. Maar haar ex, de niet-biologische vader van Sharleyne, dwong via een artikel 12-procedure af dat het Openbaar Ministerie (OM) Hélène toch moest vervolgen. Er kwamen nieuwe onderzoeken, een contra-expert bekeek de verwondingen van Sharleyne, een nieuwe getuige werd gehoord. In oktober is de vrouw aangehouden en sindsdien zit ze vast. De officieren van justitie gaven woensdag toe dat het onderzoek in eerste instantie niet volledig is geweest.

De nieuwe getuige is een bovenbuurman, die verklaarde dat hij rond kwart over één ’s nachts stemmen uit de woning hoorde komen, en even later een doffe dreun, alsof er iets over de reling viel. Nieuw forensisch onderzoek wees uit dat Sharleyne mogelijk gewurgd is; zowel de verwondingen aan haar hals als de puntbloedingen in haar ogen wijzen op die mogelijkheid.

Hélène J. was zelf niet aanwezig. Op verzoek van Paul van Jaarsveld, haar raadsman, zal een aantal politiemensen die bij het onderzoek betrokken waren, worden gehoord. Volgens hem rammelt het onderzoek en is het onvolledig. Ook vindt hij het kwalijk dat zijn cliënt geschaduwd en afgeluisterd is. De advocaat vroeg om opheffing van de hechtenis, maar daar ging de rechtbank niet in mee. Hélène blijft achter slot en grendel.

Ruzie

Het Openbaar Ministerie noemt Hélène’s gedrag ronduit vreemd. De dagen voor de val had ze het meisje bij een vriend achtergelaten. Op de bewuste dag hadden zij en haar dochter ruzie gemaakt. ‘Mama, ik haat je’, schreef Sharleyne op een briefje. Een kwartier na de val van Sharleyne kwam de vrouw naar beneden, waarna ze naar haar auto liep om sigaretten te pakken.

In de tussentijd had ze eerst twee flesjes bier gepakt en onder haar kleding verstopt. Ze was, verklaarde officier Oebele Brouwer, stomdronken. “Als je je dochter, vermoedelijk dood, beneden op straat ziet liggen, dan heb je maar één zorg: je kind. Dan ga je niet eerst een kwartier bier en sigaretten halen.”

Eerder weigerde Hélène mee te werken aan psychiatrische onderzoeken. Nu heeft ze daar alsnog mee ingestemd. De zaak gaat in maart of april pro forma verder en wordt naar verwachting in mei of juni inhoudelijk behandeld.

Trouw sprak de moeder van Sharleyne uitgebreid in 2016: Hélène vindt dat ze, ondanks al haar beperkingen, best een goede moeder is geweest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden