Rechtszaak tegen ’dwangarbeid’ bij reïntegratie

Om een uitkering te behouden moeten bijstandsgerechtigden soms schoffelen of inpakken. Zulk onbetaald werk verplicht stellen is dwangarbeid, zegt AbvaKabo. Gisteren vond een rechtszaak plaats.

Mogen bijstandgerechtigden worden gekort op hun uitkering als zij weigeren om simpel, onbetaald werk te doen? Die vraag werd gisteren voorgelegd aan de Arnhemse rechtbank.

Een 44-jarige inwoner van Arnhem spande de rechtszaak samen met de vakbond AbvaKabo FNV aan tegen de gemeente. De aanklager maakt bezwaar tegen de uitvoering van het work first-traject in zijn woonplaats. De man werkte twintig jaar in de horeca, en als uitvaartleider. Na het overlijden van zijn vriendin, eind vorig jaar, kon hij dat werk niet meer aan en belandde via de WW in de bijstand. Vanaf dat moment moest hij in Arnhem verplicht werken bij het Arbeidstrainingscentrum Presikhaaf.

Volgens het beklag van de man werd hem geen goede hulp aangeboden en al na een ochtend schoffelen gaf hij er de brui aan. De Arnhemmer meldde zich twee weken lang wel op tijd, maar stak geen hand meer uit. Hij vroeg keer op keer wat hij zou opschieten met schoffelwerk.

Uiteindelijk mocht de man van de gemeente niet meer komen en werd hij 40 procent gekort op zijn uitkering, in dit geval was dat een bedrag van 400 euro. Dat geld eiste de man gisteren terug.

AbvaKabo beschouwt de zaak als een proces dat deze individuele kwestie overstijgt. „Het work first- traject is dwangarbeid”, zegt advocaat Arno van Deuzen. Hij baseert zich op het Europees verdrag voor de rechten van de mens, waarin het recht op vrije arbeidskeuze vastligt.

„Mensen worden gedwongen te werken zonder het minimumloon te ontvangen. Het verplichte werk helpt niet bij het vinden van passend werk. Gemeenten horen betaald werk op maat aan te bieden, geen standaardpakketten”, aldus advocaat Van Deuzen.

Volgens de gemeente Arnhem is work first bedoeld om het werkritme er bij kersverse bijstandgerechtigden in te houden en hun sociale vaardigheden te verhogen. „Dat gaat goed, zeker een derde van de 900 deelnemers per jaar vindt een baan”, aldus een woordvoerder. Van Deuzen gelooft niet in het nut en ziet dat bevestigd bij zijn cliënt. „Hij heeft, geheel op eigen kracht, een mooie managementfunctie gevonden.”

De rechter doet over zes weken uitspraak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden