Rechtszaak rond mislukte ontsnapping uit Limburgse gevangenis lijkt script van een actiefilm

Onderzoek op de locatie waar een verdachte door de politie is doodgeschoten in Roosteren. De omgekomen verdachte was een Fransman die in de ontsnappingsoperatie als chauffeur moest fungeren.Beeld ANP

De zaak rond de jonge Amsterdammers die crimineel Benaouf A. wilden helpen ontsnappen, klinkt als een film. 

Het moest eruitzien als een pleziervluchtje met een helikopter, geboekt­­ door Ismael el M. (21) als verrassing voor zijn vriendin. In werkelijkheid ging het vorig jaar 11 oktober om een kaping van de heli teneinde de zware crimineel Benaouf A. te helpen­­ ontsnappen uit de gevangenis in Roermond. Dat het plan niet slaagde, is te danken aan een tip en rechercheurs die het spelletje meespeelden.

Dit verhaal, dat het Openbaar Ministerie woensdag voor de rechtbank Amsterdam vertelde, kan zomaar het script zijn voor een film. Een groep van vijf, zes jonge Amsterdammers van Marokkaanse afkomst, de jongste pas 19 jaar, besloot vorig jaar Benaouf A. een kopstuk uit de Amsterdamse onderwereld, te helpen.

A., die in Roermond een straf uitzit van twaalf jaar voor zijn aandeel in een moord in Antwerpen, heeft de regie, ook al zit hij in de cel. Via een binnengesmokkelde telefoon weet hij een plattegrond van de luchtplaats te sturen naar zijn handlangers buiten de gevangenis. Zij huren een helikopter voor een vlucht. Het tochtje is gepland op 4 oktober. Het gehuurde toestel telt vier zitplaatsen en er gaan maar twee passagiers mee. Zonde van het geld, is de eerste gedachte. De vlucht wordt niet gemaakt vanaf de luchthaven Lelystad, wat gebruikelijk is, maar van het heli-platform Heythuijsen. Ver weg voor iemand die in Amsterdam woont.

Alarmbellen

Bij de verhuurder gaan de alarmbellen rinkelen, hij zoekt contact met de luchtvaartpolitie. De rondvlucht van 4 oktober wordt afgezegd. Reden: technisch mankement. In werkelijkheid achterhaalt de politie wie achter de vlucht zit. Het spoor leidt naar de Amsterdamse onderwereld. En wat blijkt, Heythuysen ligt niet ver van Roermond waar A. zit. Vanaf dat moment, 6 oktober, neemt de politie de regie over. Met een wat heet pseudo-dienstverlener wordt de vlucht alsnog geregeld. De nieuwe datum is 11 oktober en de vlucht begint op Airport Kempen in Budel met mogelijk een tussenstop in Weert.

De heli zal nooit de lucht in gaan, en Benaouf A. hoeft zich ook niet aan een autoband omhoog te laten trekken. De politie heeft de dagen voor de vlucht benut om het hele plan te volgen. De jonge mannen worden overal door observatieteams in de gaten gehouden. De politie ziet wat allemaal aan materiaal is ingeslagen om achtervolgende politiewagens af te schudden.

Op 11 oktober wordt de zaak opgerold. De groep telt minimaal acht verdachten waaronder de inmiddels aangehouden Colombiaanse piloot. Een Fransman die meedeed aan de operatie en als chauffeur optrad, is op de actiedag door de politie doodgeschoten.

Op 28 maart staan de verdachten opnieuw voor de rechter. Ismael el M., de man die de helikoptervlucht boekte, werd woensdag uit voorlopige hechtenis ontslagen. De rechtbank gaf ruimte voor de theorie van zijn grote broer Houssain dat hij met de identiteit van Ismael aan de haal is gegaan. In dat geval is het aannemelijk dat Ismael op 11 oktober in Amsterdam bij de kapper zat. Het Openbaar Ministerie gelooft dat verhaal niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden