Rechtsstaat kan niet zonder moedige burgemeesters als Lenferink

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Burgemeester Henri Lenferink heeft grote bestuurlijke moed getoond met zijn ijzeren logica: als iedere gemeente pedoseksuelen weigert, kunnen ze nergens meer heen. En dat kan in een rechtsstaat als Nederland niet de bedoeling zijn. Lenferink besloot daarom Benno L. te huisvesten in een seniorenflat. Een beslissing die de burgemeester vanwege de bekendheid van de oud-zwemleraar wel geheim moest houden, maar die ongelukkig genoeg toch uitlekte.

De reclassering moet een paar keer per jaar leuren met bekende pedoseksuelen die hun straf hebben uitgezeten en die niet terug kunnen of mogen naar hun oude omgeving. Jaarlijks vinden zo'n driehonderd pedo's die voorwaardelijk vrij komen wel een plekje, maar het is verontrustend dat deze mensen dubbel gestraft dreigen te worden: in de gevangenis en daarbuiten. De hetze tegen mensen als Benno L. neemt dusdanige vormen aan, dat ontsporingen en eigenrichting niet zijn uit te sluiten. Zover moeten we het niet laten komen.

Een samenleving moet lef hebben om gevaren en een zeker risico in haar midden te accepteren. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wie geen pedo in zijn achtertuin heeft, of bij zijn speelplaats, kan allicht tolerantie prediken. Ook daarom verdient Lenferink waardering, en zijn opstelling pleit vóór het bestaande systeem van benoemde burgemeesters, die zich zo de onafhankelijke, niet-populistische bestuurder kunnen tonen. Lenferink verdedigde tegenover de inwoners van Leiden zijn beslissing met verve; verbond zijn lot aan dat van Benno L.

Maar er staat meer op het spel dan het lot van een burgemeester. Een stabiele omgeving en veilige huisvesting, desnoods in alle stilte, is een belangrijke voorwaarde voor een geslaagde terugkeer van pedoseksuelen in de samenleving. Alleen zo is er goede controle en toezicht mogelijk, anders gaan ze aan de zwerf en richten zo misschien opnieuw veel schade aan. De gebiedsverboden die de reclassering kan opleggen zijn immers ook niet voor eeuwig.

Een verplichting om pedoseksuelen te huisvesten is nu niet nodig, maar burgemeesters zouden hardere afspraken moeten maken over hun wederzijdse inspanningen om deze 'moeilijke' burgers een plek te geven. Want burgers blijven ze. En ook de burgemeesters die wel hun nek uitsteken, verdienen steun. Lenferink staat nu voor de lastige keuze of hij de veiligheid van Benno L. zelf wel voldoende kan waarborgen, nu de dreigementen en de druk toenemen. Hopelijk staat er elders een moedige burgemeester op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden