Rechtspraak / Softe kritiek op Bush' tribunalen

AMSTERDAM - Geen voornemen van de regering-Bush in de oorlog tegen de terreur heeft zoveel protest uitgelokt als het plan om militaire tribuHnalen in te stellen voor de berechting van verdachten van terrorisme. Schertsrechtspraak achter gesloten deuren, roepen de tegenstanders. De enige manier om te berechten zonder belangrijke geheime informatie te hoeven prijsgeven of het doelwit te worden van represaille, zegt de regering.

door Bert van Panhuis

Meer dan driehonderd hoogleraren recht uit heel Amerika en van allerlei politieke kleur hebben senator Patrick Leahy, de voorzitter van de justitiecommissie, afgelopen week een brief geschreven. Daarin noemen zij de door George Bush voorgestelde militaire tribunalen in de terreurbestrijding heel netjes 'juridisch onvoldoende, onnodig en onverstandig'.

De scheiding der machten is volgens de driehonderd in het geding, net als een eerlijke procesgang, en de president moet er verdragen met andere landen voor schenden. De tribunalen, stellen ze, veronderstellen dat de procedures in de gewone burgerlijke rechtspraak of voor de krijgsraad ontoereikend zijn om terreurdaden te berechten. En, waarschuwen ze, als de VS de tribunalen instellen kunnen ze moeilijk meer hun beklag doen als andere landen soortgelijke rechtspraak inzetten tegen Amerikaanse burgers.

De Senaat kan wel zo'n steuntje in de rug gebruiken, bleek vorige week toen het beleid moest worden doorgelicht. Natuurlijk is het moeilijk in oorlogstijd een regering te kritiseren, ,,maar toezicht is er niet om terroristen te beschermen; het is er voor de Amerikanen en de Amerikaanse vrijheden'', zei Leahy. Allemaal heel vriendelijk gesteld, want de bevolking van de VS staat nog altijd vierkant achter het beleid van Bush. En wie het Witte Huis te hard valt, krijgt de publieke opinie over zich heen.

John Ashcroft, de minister van justitie, was zich daarvan goed bewust, toen hij de militaire tribunalen moest verdedigen. Ze worden alleen maar toegepast voor 'oorlogsmisdaden'. Kritiek voorziet de vijanden van Amerika van munitie en brengt de vrienden aan het twijfelen. ,,Moeten we degenen, die verantwoordelijk zijn voor 11 september op hun burgerrechten wijzen? Moeten we een zwierige advocaat voor hen vragen, en Osama hier zijn eigen nieuwsshow geven of zijn proces laten gebruiken om zijn propaganda op wereldwijde schaal te verbreiden?''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden