Rechtse politiek vanaf de kansel kost baptistendominee zijn baan

Gelovigen die op de Democraat Kerry hadden gestemd, waren van Satan, zei een Amerikaanse baptistendominee. Nu is hij zijn kansel kwijt.

Chan Chandler (3) zegde vorige week in zijn kerk gemeenteleden die niet voor president Bush hadden gestemd, de wacht aanzeg. Negen mensen vertrokken, nadat ze voor 'zondaars' waren uitgemaakt, pro abortus en andere kwalijke zaken.

De media sprongen op de zaak, de negen namen snel een advocaat. Dominee Barry Lynn, leider van de actiegroep 'Amerikanen die zich Verenigen voor Scheiding van Kerk en Staat', diende bij de belastingdienst een klacht in tegen Chandlers East Waynesville Baptist Church. Kerken mogen overal over spreken, maar als ze zich voor één kandidaat of één partij inzetten, kunnen ze hun belastingvrije status verliezen.

Chandler zei geen partijpolitiek te hebben bedreven. ,,Ik weet niet hoe die mensen hebben gestemd en heb me nooit voor één kandidaat uitgesproken.'' Hij wilde alleen de Bijbel in het leven toepassen, stelde hij.

Maar op bandopnames, die tegenstanders vorig jaar maakten, preekt Chandler: ,,We hebben lang Satan in de kaart gespeeld. Laat mij nu duidelijk zijn: Als u voor John Kerry stemt, moet u óf boete doen óf vertrekken. Schoffeert dit u? Dan moet u het maar opnemen met de Allerhoogste. Ik ben slechts de spreekbuis.''

Ook zou Chandler onlangs geregeld op politiek teruggekomen zijn.

Na een nieuwe kerkvergadering deze week moest Chan Chandler, nog geen drie jaar predikant in Waynesville, er zelf de brui aan geven.

Hoewel critici het soms inhoudelijk met Chandler eens waren, struikelde hij over de partijpolitiek. ,,Als we politiek willen, dan bleven we thuis en keken daar 24 uur per dag op tv naar'', zegt Charles Gaddy.

Volgens Maxime Osborne brachten Chandler en zijn vrouw ,,veel jongeren naar de kerk, maar ze hersenspoelden ze ook''. Daar werd de jeugd 'fanatiek' van.

Veertig van de honderd gemeenteleden, vaak jongeren die Chandler getrokken had, stapten met de predikant op. ,,Ik ga niet ter kerke met goddelozen'', zegt Misty Turner. Maxime Osborne: ,,Een heleboel van die jongeren zijn al meer dan een jaar niet in de kerk geweest.''

De organisatie voor scheiding van kerk en staat heeft zeker een dozijn klachten over politiek in kerken ingediend rondom de verkiezingen van afgelopen jaar, zegt dominee Barry Lynn. Over zijn collega Chandler: ,,Hij heeft zijn president gekregen, maar zijn kerk verloren. Dat is een van de vele redenen waarom politiek bedrijven vanaf de preekstoel een slecht idee is.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden