'Rechtse' evangelicalen in de bres voor illegale immigranten

Beeld REUTERS

Verschieten conservatieve Amerikaanse protestanten voorzichtig van kleur? Met een reclame-offensief pleit een handvol evangelicale groepen de komende maanden voor hervorming van de immigratiewetten. Als hun lobby slaagt, kunnen talloze immigranten eenvoudiger Amerikaans staatsburger worden.

Een groep christelijke organisaties bepleit de versoepeling van de immigratiewetten deze week op landelijke en regionale televisie- en radiozenders. Kijkers en luisteraars worden eraan herinnerd dat 'het evangelie ons christenen oproept tot barmhartigheid en gerechtigheid' en dat de versoepeling neerkomt op 'het respecteren van de door God geschonken menselijke waardigheid'.

De actie moet sceptische (Republikeinse) Senaatsleden overtuigen dat het allerminst een slecht idee is om de immigratiewetten zo te wijzigen dat 11 miljoen illegale immigranten de kans krijgen om staatsburger te worden. President Obama nam onlangs het initiatief voor de hervormingen; de Senaat buigt zich er de komende weken over.

Nu vallen 'illegalen' vaak tussen wal en schip. Ze kunnen zich niet verzekeren hebben geen recht op gezondheidszorg. De 250 duizend euro kostende campagne is overigens niet de eerste christelijke steunbetuiging voor illegale immigranten. Eerder dit jaar spendeerden de adverterende organisaties (verenigd in de koepelorganisatie Evangelical Immigration Table) al 100 duizend euro aan spotjes op regionale stations.

In januari riep een kerkelijke alliantie - van 'mainstream' protestanten tot rooms-katholieken, orthodoxen en pinkstergelovigen - het Amerikaanse congress op om de huidige wetgeving tegen het licht te houden.

Evangelicaal is van oudsher juist rechts
De kerken worden naar eigen zeggen 'dagelijks geconfronteerd met een systeem dat gezinnen verscheurt en dat leidt tot de exploitatie, het misbruik en het overlijden van immigranten'. Dat evangelicalen ook deel uitmaken van die alliantie is niet vanzelfsprekend: zij vormen al jaren de grootste conservatieve groep en kiezen doorgaans voor uitgesproken rechtse politiek. Met 'linkse' thema's als immigratie hebben ze van oudsher weinig.

Voor veel evangelicalen is immigratie niet enkel een abstract theoretisch probleem; immigranten zijn voor medische, financiële en praktische hulp vaak aangewezen op liefdadigheidsorganisaties, zoals kerken. Een deel van de Amerikaanse kerkgangers heeft dus persoonlijk kennis kunnen nemen van de problemen waarmee hun 'illegale' landgenoten kampen.

Tornado was extra dramatisch voor illegalen
De problemen werden vorige maand nog pijnlijk duidelijk, vertelt directeur Gabriel Salguero van de Nationale Evangelicale Latino Coalitie aan TIME. Toen eind vorige maand een verwoestende tornado over Oklahoma was getrokken, waren de meeste 'illegalen' volledig afhankelijk van particuliere hulp. 'Legale' inwoners maakten wel aanspraak op hulp uit het Amerikaanse sociale stelsel. 'Het systeem werkt niet', vindt Salguero. 'Het is al te lang een smet op ons morele blazoen.'

Overigens is er onder evangelicals ook veel skepcis over hervorming van de immigratiewetten. Volgens een opiniepeiling uit maart is 56 procent voorstander. Onder mormonen en rooms-katholieken is de steun groter.

De sympathie voor illegalen bezorgt Republikeinse politici hoofdbrekens: zij zijn veelal tegen hervormingen en zien nu hoe een deel van hun achterban bewust een andere koers vaart. Als de illegalen toch massaal staatsburgerschap krijgen, kan dat drastische gevolgen hebben voor de electorale verhoudingen. Illegalen stemmen vaker dan gemiddeld democratisch. Bij versoepeling van de wetten zou Amerika er dus flink wat Democraten bij krijgen.

 
Het systeem werkt niet. Het is al te lang een smet op ons morele blazoen
Gabriel Salguero van de Nationale Evangelicale Latino Coalitie
Beeld afp
Beeld Getty Images
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden