Rechts wil nieuw kabinet Italië vloeren

Van onze buitenlandredactie AMSTERDAM - De Italiaanse president Oscar Luigi Scalfaro heeft gisteravond de 54-ste naoorlogse regering onder leiding van Lamberto Dini beëdigd. Maar de rechtse alliantie van Silvio Berlusconi wil verhinderen dat het nieuwe kabinet ook aan regeren toekomt.

Dini, die eind vorige week van president Oscar Luigi Scalfaro opdracht kreeg een nieuw kabinet te formeren, werd tot gisteren onder druk gezet door de afgetreden premier Berlusconi en zijn bondgenoten om ministers van de rechtse alliantie op te nemen in zijn regering.

De nieuwe man sprak diverse malen met zijn voorganger, maar hield voet bij stuk: hij bleef bij zijn opdracht een regering samen te stellen van technocraten zonder binding met politieke partijen. Dini verklaarde voor mensen gekozen te hebben die “onbetwistbaar onpartijdig zijn en kennis van zaken hebben om Italië door een fase van grote moeilijkheden te loodsen”.

Of zij daartoe de kans krijgen, is echter onzeker. Het rechtse bondgenootschap van Berlusconi, die op 22 december ten val werd gebracht, verklaarde gisteravond zijn goedkeuring aan het nieuwe kabinet te zullen onthouden in het parlement. De afgetreden premier vindt dat met de door Scalfaro gekozen oplossing voor de politieke crisis geen recht gedaan wordt aan de verkiezingen van maart '94, die door hem werden gewonnen. Behalve dat Dini Berlusconi's kandidaten uitsloot van deelname aan zijn overgangsregering, wilde die zich ook niet vastleggen op vervroegde verkiezingen, een eis van de rechtse alliantie.

Daarmee wordt de vertrouwensstemming in het parlement die binnen tien dagen moet volgen, spannend. Berlusconi's 'Vrijheidsalliantie' van (zijn) Forza Italia, de neo-fascistische Alleanza Nazionale en de christen-democratische CCD kan met steun van dissidenten in de Lega Nord - in theorie - rekenen op zo'n 270 van de 630 stemmen in de Kamer. Te weinig voor een meerderheid (316). Maar bijvoorbeeld ook de Herenigde Communisten (39 zetels) hebben moeite met de nieuwe man, omdat die vorig jaar rigide bezuinigingen op de pensioenen voorstelde. Naar verwacht vraagt Dini morgen of vrijdag het vertrouwen in de Kamer en de Senaat.

Het kabinet van 23 ministers dat Dini voorstelde, bestond op twee na volledig uit niet-politici. Uitgerekend dit tweetal uit het kamp van Berlusconi, de economen Antonio Marzano die transport zou gaan doen, en Gaetano Rasi (buitenlandse handel), hebben de hun aangeboden post geweigerd. Marzano is lid van Berlusconi's Forza Italia en Rasi behoort tot de Alleanza Nazionale. Hun plaatsen in het kabinet zijn opgevuld.

De beëdigde premier benoemde op buitenlandse zaken Susanna Agnelli, de zus van de grote baas bij Fiat, Giovanni Agnelli. Hij zette een sterk team neer op financiën, dat in Italië door drie verschillende ministers wordt gerund. Behalve premier blijft hijzelf (interim-)minister van schatkist, en krijgt professor Rainer Masera (begroting) en belastingexpert Augusto Fantozzi (financiën) naast zich.

Het ordenen van de staatsfinanciën is een van de vier punten uit Dini's regeerprogramma. Het kabinet buigt zich verder over het failliete pensioenstelsel en een nieuwe wet voor regionale verkiezingen. Ook wil Dini verzekeren dat alle partijen gelijke toegang krijgen tot de media.

-Commentaar op pagina 9

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden