Rechts in Frankrijk heeft zijn kandidaat voor Parijs

Het was een mooi gevecht geweest: Jack Lang tegen Philippe Séguin. De socialist, oud-minister van cultuur, tegen de Gaullist, ex-voorzitter van de RPR, de partij van president Chirac. Inzet: het burgemeesterschap van Parijs. Begin dit jaar waren zij de gedroomde kandidaten van een gedroomd duel: de opiniepeilingen hielden het op fifty-fifty.

Remco Pols

Jack Lang haakte echter af, premier Jospin maakte hem bij de verversing van zijn kabinet onlangs minister. Séguin hield vol en zette gisteren een grote stap op weg naar de hoofdprijs. In maart volgend jaar kiest Frankrijk nieuwe gemeenteraden. Seguin zal bij die gelegenheid de -kansrijke- kandidaat van rechts voor het burgemeesterschap van de Franse hoofdstad zijn.

Philippe Séguin (57) is binnen de RPR de grote tegenstander van Jacques Chirac. Toch had hij, op de achtergrond, diens steun bij zijn streven naar de nominatie. Chirac hoopt dat Séguin, die hij vreest als concurrent, als burgemeester geen gooi meer zal doen naar het presidentschap van Frankrijk dat in 2002, een jaar na de gemeenteraadsverkiezingen, vacant is.

De twee Gaullistische giganten ruzieden in het verleden wat af. Séguin werd in 1993 voorzitter van de Assemblée Nationale, het Franse parlement. Hij steunde Chirac bij zijn verkiezing tot president in 1995. Woedend was hij toen de president na zijn overwinning niet hém maar Alain Juppé benoemde als premier.

De zoete wraak kwam in 1997 toen rechts de door Chirac uitgeschreven tussentijdse verkiezingen onverwachts verloor. Juppé moest als premier plaatsmaken voor de socialist Jospin. Zijn voorzitterschap van de RPR ging naar Séguin.

Maar niet voor lang. Een jaar geleden, midden in de campagne van de verkiezingen voor het Europese parlement trad Séguin weer af, omdat Chirac, naar hij zei, hem onvoldoende steunde.

Het kwam de RPR eigenlijk wel uit. Séguin staat bekend als euroscepticus, wat, minstens deels, uit zijn jeugd valt te verklaren. Hij werd geboren in 1943, in Tunis. Zijn vader werd als militair nog door Duitse kogels gedood.

De verkiezing tot kandidaat-burgemeester ging met veel spektakel gepaard. Séguin moest het opnemen tegen Jean Tiberi, de van malversaties beschuldigde, zittende burgemeester. En tegen Françoise de Panafieu, een jonge grootmoeder die op skeelers campagne voerde en die als wethouder van groenvoorzieningen in Parijs door Tiberi aan de kant was gezet. En ook nog tegen Edouard Balladur, oud-premier.

Séguin treedt volgende jaar in het strijdperk tegen de socialist Bertrand Delanoë, een relatief onbekende vertrouweling van Jospin, die als kandidaat van links kwam bovendrijven na het afhaken van Jack Lang. Volgens de meeste peilingen wordt dat een eitje.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden