Rechts-extremisten op oorlogspad in Duitsland

Een van de verdachte rechts-extremisten wordt afgevoerd naar het hooggerechtshof in Karlsruhe. Beeld AFP
Een van de verdachte rechts-extremisten wordt afgevoerd naar het hooggerechtshof in Karlsruhe.Beeld AFP

Chemnitz was al het toneel van rechts-extremistische onlusten. Nu is er een terreurgroep aangehouden die op de Dag van de Duitse Eenheid een aanslag wilde plegen.

Wilfred van de Poll

Weer komt het Saksische stadje Chemnitz in het nieuws door rechts-extremisme. Maandag werden zes mannen opgepakt op verdenking van het formeren van een ‘rechts-terroristische vereniging’ onder de schuilnaam ‘Revolution Chemnitz’. Een zevende verdachte zat al vast. De mannen, tussen 20 en 31 jaar oud, zouden aanslagen beramen op migranten en ‘politiek andersdenkenden’.

De Duitse openbare aanklager leidt het onderzoek naar de terreurcel en verklaarde maandag dat die op zijn laatst op 11 september werd opgericht. Komende woensdag stond mogelijk al de eerste aanslag gepland, op de ‘Tag der Deutschen Einheit’, de feestdag waarop het land stilstaat bij de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990.

Toen de mannen halfautomatische vuurwapens wilden aanschaffen, grepen de autoriteiten in. Bij de arrestaties werden maandag geen vuurwapens, maar wel knuppels, een luchtdrukgeweer en datadragers in beslag genomen. De verdachten ­komen volgens de federale aanklager uit de ­hooligan-, neonazi- en skinheadscene uit Chemnitz en zien zichzelf daar als ‘leidende figuren’.

Ondergedoken

Volgens de krant Süddeutsche Zeitung zou uit chats en telefoongesprekken blijken dat de terreurcel als doel had de Duitse rechtsstaat omver te werpen en de rechtse terreurcel NSU (‘National-Sozialistische Untergrund’) in geweld te overtreffen. De NSU – waarvan de leiders ondergedoken zaten in Chemnitz – doodden in de jaren nul dwars door Duitsland ­negen migranten en een agent.

Een eerste ‘proef’ ter voorbereiding van een aanslag deden enkele ­leden van ‘Revolution Chemnitz’ ­volgens de federale aanklager al op 14 september. Mannen die zichzelf ‘burgerwacht’ noemden, bedreigden gasten van een verjaardagsfeest in Chemnitz. Daarna trokken ze naar een park, omsingelden zeven buitenlanders en vielen hen aan met flessen en een elektrisch schokapparaat. Een 26-jarige Iraniër raakte gewond.

Er werden vijftien mensen opgepakt. Twee daarvan zouden ook tot de terreurcel ‘Revolution Chemnitz’ ­behoren. Het gaat om Tom W. en de 31-jarige Chrisian K. Mede door hun arrestatie kwamen de autoriteiten de terreurcel op het spoor, waarvan vooral Christian K. de spil zou zijn.

Overvallen

K. beweegt zich al jaren in rechts-extremistische hooligankringen. Tom W. was een kopstuk van de in 2008 verboden ‘rechts-radicale kameraadschap Sturm 34’, die in het Saksische Mittweida via overvallen een ‘nationaal bevrijde zone’ wilde creëren.

Eind augustus kwam het in Chemnitz tot onlusten nadat een 35-jarige Cubaanse Duitser door messteken om het leven was gekomen; twee afgewezen asielzoekers werden vastgezet op verdenking van de moord. Duizenden rechtspopulisten en -extremisten trokken daarna bij demonstraties door de stad. Ze bedreigden migranten, journalisten en tegendemonstranten en vielen een Joods restaurant aan. Of de nu gearresteerde mannen bij deze onlusten aanwezig ­waren, wordt nog onderzocht.

Lees ook:

Ontzetting in Duitsland: de Saksische politie heeft geen grip op extreem-rechts

Dat zeshonderd politie-agenten de situatie in Chemnitz maandagavond niet de baas konden, stuit in Duitsland op onbegrip en verontwaardiging.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden