Rechts-extremisme geen jeugdzonde Graal-auteur

In het artikel 'Ankh-Hermes haalt weer boek uit handel' zet Trouw (Koert van der Velde) de extreem-rechtse auteur Koenraad Logghe neer als een sympathiek en van racisme bekeerd slachtoffer van een actie van SIMPOS (Stichting Informatie over Maatschappelijke Problemen rond Occulte Stromingen). SIMPOS verzocht uitgeverij Ankh-Hermes niet langer mee te werken aan de distributie van een boek van Logghe over de Graal. De uitgeverij gaf hieraan gehoor. Logghe zegt dat die extreem-rechtse opvattingen een jeugdzonde zijn waarvan hij afstand heeft genomen.

Hoe vreemd is het dan toch dat diezelfde Logghe tot op heden schrijft voor de extreem-rechtse 'Studie, Opbouw en Strijd' (SOS-nieuwsbrief) en 'Teksten, Kommentaren en Studies' (TeKoS), en verbonden is aan 'Dietsland-Europa' van het extreem-rechtse Were Di. Een zeer recente jeugdzonde?

In de redactie van de SOS-nieuwsbrief zitten Marcel Ruter en Tim Mudde, toonaangevende personen in extreem-rechtse kringen in Nederland. Volgens 'Revolte', een 'strijdblad voor Vlaanderen en Nederland' van de extreem-rechtse organisatie Voorpost, is Ruter voorzitter van Voorpost Nederland. Mudde stond bij de Kamerverkiezingen van 1994 op de kieslijst van CP'86. Bovendien zit Logghe nu in de kernredactie van TeKoS. Alweer een recente jeugdzonde? Een andere TeKoS-auteur is Roeland Raes (parlementslid van Vlaams Blok, vice-voorzitter van de Nederlandse Volksunie van Joop Glimmerveen, en één van de belangrijkste ideologen van extreem-rechts in Vlaanderen). In nr. 85 van TeKoS uit 1997 staat van Logghe het artikel 'Het solaire christendom'. Dus: in 1997, toen Logghe 34 jaar was, werkte hij mee aan de verspreiding van extreem-rechtse opvattingen. Wat een jeugdzonden... In 1992, toen Logghe 29 jaar was, publiceerde hij bij de Belgische uitgeverij Brepols in Turnhout het boek 'Tussen hamer en staf: voorkristelijke symboliek in de Nederlanden en elders in Europa', een co-editie met de Nederlandse uitgeverij Gooi & Sticht in Baarn. Dat boek bevat een grote hoeveelheid literatuurverwijzingen naar en een uitgebreide bibliografie van Julius Evola, een Italiaanse fascist en mysticus die de beruchte antisemitische vervalsing 'De Protocollen van de Wijzen van Zion' in het Italiaans vertaalde. Ook besteedt Logghe in het boek op een positieve manier aandacht aan Jan de Vries, in 1942 en 1943 vice-voorzitter van de Kultuurkamer en het Letterengilde, aan het eind van de Tweede Wereldoorlog sympathiserend en betalend lid van de Germaansche SS, die in 1944 naar Duitsland vluchtte, berecht is en anderhalf jaar vastzat.

De publicaties van Logghe worden nog steeds aangeboden door het Hermann Wirth-Genootschap, tot op heden op het huisadres van Logghe is gevestigd. Wirth is van oorsprong Nederlander, verwierf in 1914 de Duitse nationaliteit en ging als vrijwilliger in het leger. Hij is oprichter van Ahnenerbe, de 'wetenschappelijke' afdeling van de SS. Vanwege zijn volksnationalistische ideeën kreeg hij na de Tweede Wereldoorlog veel tegenwerking. Logghe heeft ook nog de publicatiereeks 'Traditie' opgericht. Uitgaven in die reeks zijn onder meer 'Het raadsel der runen' van de al genoemde extreem-rechtse De Vries en 'Biografische schets van Jan de Vries' van Logghe zelf. In die reeks is ook het door Ankh-Hermes uit de distributie genomen boek 'De Graal: tussen heidense en christelijke erfenis' van Logghe verschenen.

Logghe behoort tot een nieuw-rechtse stroming in Vlaanderen en Nederland, die het gebrek aan succes van extreem-rechtse partijen wijt aan gebrekkig inzicht bij de rechts-extremisten zelf. Volgens aanhangers moet de samenleving eerst intellectueel en cultureel rijp worden gemaakt voor extreem-rechtse ideeen, voordat het fascisme de macht overneemt. Strategie is om de WestEuropese cultuur, waaronder de Keltische en Germaanse cultuur, op te hemelen. In plaats van plat racistisch te brallen is men subtiel bezig om de verheerlijking van het 'blanke ras' ingang te doen vinden in bredere lagen van de samenleving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden