Rechts Europa bijeen op 'Europese tegentop' in Koblenz

PVV-leider Geert Wilders, Marine Le Pen van Front National, Frauke Petry van AfP en Matteo Salvini van Lega Nord op het congres in Koblenz. Beeld REUTERS
PVV-leider Geert Wilders, Marine Le Pen van Front National, Frauke Petry van AfP en Matteo Salvini van Lega Nord op het congres in Koblenz.Beeld REUTERS

Met de inauguratie van Trump achter de rug verzamelt een aantal prominente rechtse Europese partijen zich vandaag in Koblenz om zich te profileren als 'nieuwe leiders van Europa'. De bijeenkomst is het informele startschot van de verkiezingscampagnes in een aantal Europese landen.

Onder het motto 'Vrijheid voor Europa' komen de leiders van bekende anti-europese en rechtse partijen vandaag bijeen in het Duitse Koblenz. Zo zijn Marine Le Pen van het Franse Front National en Matteo Salvini van het Italiaanse Lega Nord vandaag in de stad te vinden en ook PVV-leider Geert Wilders houdt er vandaag een toespraak.

De aanwezige leiders zullen zich vandaag vooral verbonden voelen in hun afkeer tegen het huidige Europa. Belangrijke speerpunten zijn het terugdringen van immigratie, de mogelijkheid om grenzen te sluiten en het beperken van Europese wetgeving. "De leiders van het nieuwe Europa presenteren zich", zo luidt dan ook de leuze van het congres.

Voor Frauke Petry - het gezicht van de rechtspopulistische partij Alternative für Deutschland - is het de eerste keer dat ze zich samenvoegt met de andere populistische partijen. De Duitse peilingen voorspellen momenteel veel goeds voor haar partij. Die zou zoals het er nu voor staat weleens genoeg stemmen kunnen krijgen om in het Duitse parlement te komen.

Het is vandaag de eerste keer dat haar partij toenadering zoekt tot met name het Front National van Le Pen, wat haar ook binnen haar eigen partij op kritiek kwam te staan. De overeenkomsten tussen de beide partijen zullen vandaag naar verwachting naar voren komen. "Het gaat erom dat de gemeenschappelijke standpunten van de AfD en het Front National beklemtoond worden", zei Ludovic de Danne, een adviseur van Marine Le Pen, vandaag tegen de Franse krant Le Figaro.

Gesterkt door Trump

Het is geen toeval dat de partijen een dag na de inauguratie van Donald Trump als de nieuwe president van Amerika bijeenkomen. De partijen voelen zich gesterkt door zijn winst. Geert Wilders noemde de overwinning van Trump vandaag 'nog maar het begin'. Hij sprak van een "patriottische lente" in Europa waarbij populistische partijen de macht overnemen tijdens een "democratische en geweldloze politieke revolutie in Europa".

Marine le Pen noemde 2017 ondertussen een erg belangrijk jaar voor Europa. Na de brexit-stemming in Groot-Brittannië en de overwinning van Donald Trump in de presidentsverkiezingen in de VS wordt 2017 "het jaar van het ontwaken van de volkeren van Midden-Europa'', zo sprak zij op de bijeenkomst.

Het komende verkiezingsjaar is het volgens haar dan ook belangrijk dat er in Nederland, Frankrijk, Italië en Duitsland een meerderheid wordt behaald door populistische partijen. "Wij beleven het einde van een wereld en de geboorte van een nieuwe'', zei zij.

Ook Wilders heeft zijn hoop gevestigd op de verkiezingen die dit jaar in Europa plaatsvinden. "De mensen zullen dan het juk van de politieke correctheid afwerpen", aldus de PVV-voorman.

Protesten

In Koblenz veroorzaakte de bijeenkomst vanmiddag enige onrust. Betogers gingen de straat op en plaatsten levensgrote beeltenissen van bekende fascisten als Hitler en Mussolini uit protest tegen de komst van de anti-Europese politici. Ook droegen zij spandoeken met leuzen als "ze zijn er weer" en "niet nog een keer" verwijzend naar fascistische leiders uit het verleden.

Op de bijeenkomst zelf zijn agenten volop aanwezig om de betogers tegen te houden. Volgens de politie hadden zo'n veertig zittende actievoerders een aantal toegangswegen tot het congrescentrum geblokkeerd.

Betogers op de been in Koblenz. Beeld REUTERS
Betogers op de been in Koblenz.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden