Rechtop staan en blijven peddelen

Suppen | reportage | Peddelen op een surfboard is een sport in opkomst. 'Het is leuk en rustgevend, en je hoeft er niet voor naar zee.'

MAAIKE HOMAN

Geen boot in de buurt. Snel vaart maken, peddel neerleggen, één voet op het surfboard, andere voet op het surfboard, rechtop staan en blijven peddelen. Twee keer rechts, twee keer links, knieën gebogen houden en niet in het water vallen.

Ochtend op de Utrechtse singel. Er is weinig wind. Op een paar senioren in een kano is er niemand. Nog geen rondvaartboten, waterfietsen of rubberbootjes met dronken studenten. Ideale omstandigheden voor een paar uur suppen.

Op het water staat Yvonne Timmermans (42). Zij opende recent SUP school Domstad. SUP staat voor Stand Up Paddle, waarbij je staand op een surfboard, met één peddel in je hand over het water voortbeweegt. Haar omschrijving van suppen: "Leuk, rustgevend en op het water zonder dat je daarvoor naar zee moet."

Ook op de Amsterdamse grachten wordt gesupt, de Friese meren, de Biesbosch en langs de Noordzee. Nederland waterland biedt de ideale omstandigheden. Er bestaat zelfs een SUP Elf Stedentocht waarbij je in vijf dagen de route aflegt en een Nederlands kampioenschap waarbij het om snelheid, techniek én behendigheid gaat.

Hoeveel Nederlanders suppen, weet Hilde Heikoop van Watersportverbond, dat ruim vierhonderd watersportverenigingen ondersteunt, niet. Ze vermoedt dat er tientallen scholen zijn. "Het is in opkomst." Suppen is niet alleen voor jonge surfliefhebbers. Supsurfing.nl meldt dat 70 procent van de 10.000 beoefenaars in Nederland 35 jaar of ouder zijn.

De sport komt uit Hawaï, een fanatiek surfland, en is tussen 1940-1960 ontstaan. Surfleraren stonden op hun planken in het water om leerlingen in de gaten te houden. Inmiddels zijn de boards aangepast voor het suppen. Ze zijn langer en breder dan de golf- of windsurfplanken. "Daardoor blijf je beter in balans", legt Yvonne uit. Dit vergt wel enige inspanning en door het peddelen, waarbij je links en rechts afwisselt, worden armen en buikspieren flink getraind. Het board recht door het water laten glijden ziet er makkelijker uit dan het is.

De eerste supschool in Nederland werd in 2011 geopend op het Amsterdamse strand Blijburg door Morene Dekker (43). Zij heeft ook jaren professioneel de sport beoefend. "Iedereen kan het", verklaart zij het succes. "Het is erg relaxt om op het water te zijn. Je hebt niets of niemand nodig en bent lekker vrij."

Op de kade geeft Timmermans, die naast haar supschool bij de brandweer werkt, uitleg over de verschillende technieken en de boards. Zo zijn er boards voor golvend water, racen, allround suppen en zelfs elektrische. Timmermans gebruikt opblaasbare boards die zo'n 1000 euro per stuk kosten. Diverse sportwinkels verkopen een versie vanaf 400 euro. Ze heeft daarnaast een smaller wedstrijdboard.

Zowel Timmermans als Dekker raden beginners aan een paar lessen te volgen alvorens alleen het water op te gaan. Dekker: "Zo voorkom je blessures." Yvonne: "Als er een boot op je afkomt, moet je wel weten hoe je een bocht maakt."

Inmiddels komen er ook varianten op suppen overgewaaid uit Hawaï en de VS. In Blijburg worden yogalessen op de supboards gegeven. Op de Loosdrechtse plassen wordt pilates gegeven op het water. En wie weet kan het binnenkort ook in zwembaden.

Handig voor in de winter, al zegt Yvonne, die het hele jaar door les geeft, lachend: "Ik sup zolang het water vloeibaar is."

undefined

Kerk versus Surfers

Een 'surfwalhalla' moest het worden, maar inmiddels is de komst van een surfbaan in het centrum van Rotterdam hoogst onzeker. De initiatiefnemers van 'RiF010' gaan waarschijnlijk in hoger beroep, nadat de rechter vrijdag een streep door de vergunning haalde. De rechtbank vindt dat de gemeente bij de uitgifte van de vergunning te weinig rekening heeft gehouden met Het Steiger, een kerk en klooster waarnaast de surfbaan had moeten komen. RiF010 zou 'afbreuk doen aan de rust en ingetogenheid van de kerk en het klooster'' Ook twee omwonenden maakten bezwaar. RiF010 was in 2014 de winnaar van het 'Stadsinitiatief' en kreeg 3 miljoen euro subsidie, nadat de Rotterdammers bij die ideeënwedstrijd voor de surfbaan hadden gekozen. Het voorgenomen golfslagbad haalde de Lonely Planet. Initiatiefnemer Edwin van Viegen vindt dat het door moet gaan. "Tienduizenden mensen hebben voor RiF010 gestemd, dan is het zuur dat het door drie klagers niet door dreigt te gaan."

undefined

Regels voor suppers

Binnenwateren zijn voor iedereen toegankelijk en dus kan iedereen die wil suppen. Regels zijn er wel. Zo hebben rondvaartboten in steden voorrang op 'suppers' maar moeten kleine motorboten wel voorrang geven aan 'suppers'. Net als op de weg, geldt ook op het water rechts houden. En misschien wel het allerbelangrijkste: je board vastbinden aan je enkel. Timmermans: "Mocht je in het water vallen, dan kruip je zo snel mogelijk op je board. Die peddel komt later wel."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden