'Rechters zetten vriendjes in'

NRC: Kalbfleisch en Westenberg probeerden strafzaak tegen hen te beïnvloeden

VAN ONZE VERSLAGGEVER

Pieter Kalbfleisch en Hans Westenberg, twee voormalige rechters, hebben hun bevriende relaties binnen Justitie en de rechterlijke macht benaderd in de hoop hun strafzaak te kunnen beïnvloeden. Dat blijkt uit berichtgeving van NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag.

De krant had inzage in het strafdossier over de beide mannen, die worden beschuldigd van meineed.

Westenberg zou als rechter voor tientallen miljoenen euro een projectontwikkelaar hebben benadeeld die een conflict had met Schiphol (de Chipshol-zaak). Hij zou dit op verzoek van zijn goede kennis en collega Kalbfleisch hebben gedaan, vanwege diens vriendschap met een opponent van de projectontwikkelaar.

De twee rechters ontkenden nadien onder ede dat ze foutief hebben gehandeld. Volgens het Openbaar Ministerie pleegden ze meerdere keren meineed.

Door het onderzoek van Justitie legde Westenberg zijn baan als vice-president van de Haagse rechtbank neer en ging met vervroegd pensioen. Pieter Kalbfleisch trad af als topman van de Nederlandse Mededingingsautoriteit.

Uit het strafdossier blijkt volgens NRC dat Kalbfleisch vorig jaar een e-mail stuurde naar de toenmalige topman van het Openbaar Ministerie, Harm Brouwer. Hij wilde dat 'aanstonds publiekelijk duidelijk wordt gemaakt, dat er ter zake geen zaak meer tegen mij loopt'. Kalbfleisch stuurde een afschrift van het bericht naar minister Ivo Opstelten van justitie.

In verband met het strafrechterlijke onderzoek heeft het Openbaar Ministerie maandenlang meegekeken en -geluisterd met het e-mail- en telefoonverkeer van Westenberg en Kalbfleisch. Daaruit zou onder andere blijken dat Westenberg bij medewerkers van de Haagse rechtbank belastende informatie over een vrouwelijke griffier heeft opgevraagd.

Deze vrouw speelt een cruciale rol in het strafproces. Zij is een ex-geliefde van Pieter Kalbfleisch en heeft tegen Justitie een verklaring afgelegd over de dubieuze praktijken van beide - inmiddels verdachte - rechters.

De griffier wordt vandaag door de rechtbank in Utrecht als getuige gehoord in de strafzaak tegen Hans Westenberg en Pieter Kalbfleisch.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden