Rechters weigeren zaak-Milica van Doorn te verdagen

Rechtbanktekening van verdachte Huseyin A. tijdens de zitting in de strafzaak in de zwaar beveiligde rechtszaal op Schiphol. Beeld ANP
Rechtbanktekening van verdachte Huseyin A. tijdens de zitting in de strafzaak in de zwaar beveiligde rechtszaal op Schiphol.Beeld ANP

De verdachte in de zaak-Milica van Doorn beweert dat hij een relatie met haar had, maar de officier gelooft het niet.

Bij de opening van zijn proces gisteren in de rechtbanklocatie op Schiphol, herriep de 48-jarige Hüseyin A. zijn eerdere verklaring dat hij de 19-jarige in 1992 enkel was tegengekomen. Uit schaamte zou de destijds pasgetrouwde man 26 jaar gezwegen hebben over de werkelijke toedracht. In het bijzijn van de nabestaanden verklaarde hij dat hij de Zaanse vrouw ontmoette in een snackbar en ‘een paar maanden lang’ een seksuele relatie met haar had.

A., die vorig jaar werd aangehouden na nieuw DNA-onderzoek, ontkent dat hij Van Doorn heeft verkracht en vervolgens om het leven gebracht om die verkrachting te verhullen. Het Openbaar Ministerie wil hem veroordeeld zien voor die ‘gekwalificeerde doodslag’, die met 30 jaar een maximumstraf kent die twee keer zo hoog is als bij doodslag.

Geweld

Of hij in de nacht van haar dood ook seks met het slachtoffer heeft gehad, weet A., vader van vier dochters, zich niet meer te herinneren. De officier van justitie wees erop dat het bewijsmateriaal, dat duidt op geweld tijdens de seks kort voor haar dood, de nieuwe verklaring van een relatie tussen Milica en A. ongeloofwaardig maakt. Uit gesprekken die de verdachte onlangs in de gevangenis voerde met zijn vrouw en dochter, zou blijken dat hij zijn advocaat wilde vragen een nieuw scenario te bedenken waardoor hij vrijuit zou gaan.

De rechters vinden de nieuwe verklaring te weinig aannemelijk om de zaak te verdagen en de mogelijke relatie tussen verdachte en slachtoffer nader te onderzoeken. A.’s advocaat Tom van Assendelft de Coningh had daarom gevraagd.

Milica van Doorn, toen 19 jaar oud, vertrok in 1992 kort na middernacht van een verjaardagsfeest in Zaandam. Ze kwam niet thuis bij haar ouders en de volgende ochtend werd haar lichaam met steekwonden in een naburige vijver gevonden. Getuigen verklaarden daar ’s nachts een Turks uitziende man te hebben zien fietsen.

Verwantschapsonderzoek

Vorig jaar hield de politie de verdachte aan nadat DNA-onderzoek onder 125 mannen met Turkse wortels een match opleverde met sporen uit het onderzoek. A. had zelf niet meegedaan aan het onderzoek, maar een familielid wel. Het is de eerste keer dat via DNA van een familielid de mogelijke moordenaar is opgepakt. Dat kan sinds 2012.

De vader en twee zussen van het slachtoffer maakten gebruik van hun spreekrecht. Namens de ouders en jongste zus wil hun advocaat Richard Korver via de burgerrechter beslag leggen op het huis en de bankrekening van A., om alle gemaakte kosten en immateriële schade van 25.000 euro terug te eisen. De oudste zus heeft volgens Korver een post-traumatische stressstoornis en houdt het daarom enkel bij deze strafzaak, waarin ze een vergoeding eist die wettelijk niet hoger kan zijn dan 680 euro. Korver noemde A. een aperte leugenaar. De zaak gaat morgen verder, dan wordt ook de strafeis tegen A. verwacht.

Ook in een andere zaak, die van de dood van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998, is een verdachte aangehouden op basis van een recente DNA-vondst via onder andere verwantschapsonderzoek.

Lees ook:

Alles over de zaak rondom Nicky Verstappen.

De wetenschap achter de vingerafdruk gaat snel vooruit

Dankzij nieuwe technieken kunnen vingerafdrukken steeds vaker worden herkend. In het eerste deel van een serie over nieuwe opsporings­technieken: vingerafdrukken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden