'Rechters voorgelogen in zaak Baybasin'

Huseyin Baybasin. Beeld Videostill Eénvandaag
Huseyin Baybasin.Beeld Videostill Eénvandaag

De rechters die zich hebben gebogen over de zaak van de tot levenslang veroordeelde crimineel Huseyin Baybasin, zijn voorgelogen. De afgeluisterde telefoongesprekken zijn niet alleen onjuist vertaald, maar ook gemanipuleerd. Er is geknipt en geplakt in de audiobestanden van de getapte gesprekken. Baybasin is onterecht veroordeeld. Dat concludeert wetenschapsfilosoof Ton Derksen in zijn boek over de zaak Verknipt Bewijs, dat vandaag werd gepresenteerd.

De Koerd zit in Nederland een levenslange celstraf uit voor moord, uitlokking van moord, gijzeling, handel in drugs en deelname aan een criminele orgnisatie. Hij werd in 2002 veroordeeld.

Het gerechtshof in Den Bosch oordeelde dat er geen sprake van manipulatie was. Het volgde daarmee de visie van een audiotechnisch deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Manipuleren
Volgens Derksen vertonen 11 van de getapte telefoongesprekken die het hof voor de veroordeling van Baybasin gebruikte 101 'signalen van manipulatie'. Het bewust manipuleren toont volgens Derksen aan dat zowel politie en justitie in Turkije als in Nederland 'hoogstwaarschijnlijk hebben samengewerkt in bedrog' van de rechters.

Derksen speelde eerder een cruciale rol in de vrijspraak van de eerder tot levenslang veroordeelde verpleegkundige Lucia de Berk. Hij onderzocht haar zaak en concludeerde dat de zeven sterfgevallen waaraan ze werd gelinkt, helemaal geen moorden waren.

Lucia de Berk
Derksen concludeert dat politie en justitie van het begin af aan overtuigd waren van de schuld van Baybasin. Daarbij is in zijn visie bewijs gecreëerd. Iets wat destijds vaker gebeurde, aldus Derksen. Hij verwijst naar eerdere rechterlijke dwalingen in Nederland, zoals de zaak Lucia de Berk.

Op dit moment buigt de Hoge Raad zich over een herzieningsverzoek van Baybasin. De Koerd wil dat zijn zaak wordt heropend. Als dat niet gebeurt, blijft hij zijn leven lang achter de tralies.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden