Rechters peinzen over hertelling

Kunnen de stemmen in vier counties in Florida in zo'n tijdsbestek met de hand worden herteld dat de 25 kiesmannen van de staat kunnen deelnemen aan de stemming in het kiescollege dat op 12 december de nieuwe president begint aan te wijzen?

En is Florida's minister Katherine Harris werkelijk verplicht binnen een bepaalde termijn de einduitslag bekend te maken, ook als dat tekort doet aan de rechten van de kiezers? Dat lijken de belangrijkste vragen die het hooggerechtshof van Florida gaat afwegen voor het vaststelt of Harris zo snel mogelijk die einduitslag bekend mag maken en daarmee een einde mag maken aan het hertellen.

In een zeer levendige gedachtewisseling met de zeven rechters in Tallahassee bepleitten juristen uit het Democratische kamp gisteravond dat het voortgaand hertellen met de hand ruimhartig zou worden toegestaan.

De Republikeinse juristen hamerden erop dat Harris aan de limieten van de wet is gebonden. De rechters lieten in hun vele tientallen vragen en opmerkingen blijken zich zeer zorgvuldig te hebben voorbereid op deze zaak die kan beslissen of George W. Bush dan wel Al Gore spoedig tot de nieuwe president kan worden uitgeroepen.

Wanneer de rechters met hun uitspraak komen is niet duidelijk. Mogelijk kan dat tot morgenavond duren.

Rechter Jorge LaBarga in Palm Beach county heeft zichzelf gisteren niet bevoegd verklaard om opdracht te geven tot een herstemming, zelfs al zijn er bewijzen dat door onduidelijkheden op het stembiljet kiezers mogelijk niet op Gore - zoals zij de intentie hadden - maar op de rechtse Pat Buchanan hebben gestemd. Gedupeerde kiezers hadden voor LaBarga herstemming geëist.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden