Rechters: Niet van 'Srebrenica' gehaald

Magistraten ontkennen onder ede dat zij rechtszaak tegen de staat moesten neerleggen

Rechter Bart Punt hoeft niet lang na te denken over het antwoord op de vraag of hij van het Srebrenica-proces is gehaald. "Op geen enkele manier. Ik laat me niet van een zaak halen. Dat gaat dermate ver, dat laat ik niet passeren."

De inmiddels 69-jarige Punt legde gisteren voor het eerst in het openbaar een verklaring af over de gang van zaken rond het proces dat nabestaanden uit Srebrenica hadden aangespannen tegen de Nederlandse staat. Punt zou van de zaak zijn gehaald omdat hij op de hand van de nabestaanden zou zijn geweest. Maar Punt en drie collega-rechters weerspraken gisteren voor de rechtbank Den Haag onder ede dat daarvan geen sprake is geweest.

Inzet van het proces was of de staat aansprakelijk is voor de dood van drie moslimmannen die in juli 1995 na de val van de moslimenclave Srebrenica door Dutchbat van de basis in Potocari zijn gestuurd. De mannen zijn daarna door Bosnisch-Servische militairen vermoord. Rechter Punt wilde de familie van elektricien Rizo Mustafic een jarenlange rechtsgang besparen en stuurde aan op een schikking met de staat. Collega-rechter Paul Koppen sprak gisteren van 'een nobele poging iets voor mensen te betekenen die zwaar geleden hebben'.

De interventie van Punt mislukte omdat de landsadvocaat geen millimeter ruimte kreeg om ook maar enige concessie te doen. Tegen de gewoonte in was Punt niet betrokken bij het vervolg van de rechtszaak. Dat had volgens Punt zelf een heel praktische reden. Hij ging als 65-jarige in deeltijd werken en dan is het niet zo handig om met drie knotsgrote zaken bezig te zijn. Bovendien sprak de Srebrenica-zaak hem ook inhoudelijk niet zo verschrikkelijk aan. Mustafic' dochter Alma is verbaasd en vraagt zich af waar deze ommekeer vandaan komt. Rechter Punt is echt iemand die onze gevoelens verewoordt en ons na een jarenlange strijd daadwerkelijk begrijpt.

Advocaat Liesbeth Zegveld sluit niet uit dat van buiten de rechtbank druk is uitgeoefend om Punt van de zaak te halen. Ze wil daarom de hoogste ambtenaar van het ministerie van justitie, Joris Demmink, laten verhoren. Hij zou de Srebrenica-zaak hebben besproken met de president van de rechtbank. De raadsheer-commissaris moet nog een beslissing nemen over het verhoren van de secretaris-generaal.

De nabestaanden hebben in juli van dit jaar het proces tegen de Nederlandse staat in hoger beroep gewonnen. De staat kan daar nog cassatie tegen aantekenen zodra de zaak rond rechter Punt is afgehandeld. IKV Pax Christi, dat de nabestaanden ondersteunt, roept de regering op de zaak te laten rusten. Accepteer de feiten en geef de nabestaanden een ruimhartige compensatie.

Karremans wil dat KRO 'beschadigende' documentaire niet uitzendt
Thom Karremans, ten tijde van de val van Srebrenica in juli 1995 commandant van Dutchbat-III, eist dat de KRO een voor morgenavond geplande documentaire niet uitzendt omdat deze voor hem 'beschadigend' zou zijn. De KRO gaat niet op de eis in.

Volgens Karremans' advocaat Geert-Jan Knoops voldoet de documentaire 'in geen opzicht aan het geschetste verwachtingspatroon' en schaadt uitzending de positie van zijn cliënt. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of Karremans, zoals nabestaanden van vermoorde moslimmannnen willen, kan worden vervolgd wegens oorlogsmisdrijven en hulp aan volkerenmoord. In KRO Profiel stelt een voormalig lid van Dutchbat-III dat Karremans wist dat de moslimmannen zouden worden vermoord en dat hij in juli 1995 uitlatingen deed die dat bevestigen. Ook militair historicus Christ Klep zegt in Profiel dat Karremans op dit punt niet de waarheid heeft gesproken, ook niet onder ede bij de parlementaire enquête naar Srebrenica.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden