Rechters mogen langer over zaak doen

Archieffoto rechtszaak. Beeld anp
Archieffoto rechtszaak.Beeld anp

Het is waar: de werkdruk voor rechters is te hoog, de productienormen te strak en dat bedreigt de kwaliteit van de rechtspraak. Daarom gaat het roer om. Rechters mogen langer over rechtszaken doen als ze dat nodig vinden. En als dat meer geld kost dan er eigenlijk beschikbaar is, dan is dat maar zo.

Nico de Fijter

Dat schrijft de Raad voor de Rechtspraak in een brief die gisteren naar alle medewerkers van de rechterlijke macht is gestuurd. Met die brief reageert de Raad - het overkoepelende orgaan van de rechterlijke macht - op de klachten van zeven raadsheren van het gerechtshof in Leeuwarden. Die schreven eind vorig jaar een manifest waarin ze zich beklaagden over de werkdruk en de productie- eisen die hun worden opgelegd. Daardoor krijgen 'veel zaken niet de aandacht die ze verdienen', schreven de rechters. Ze hekelden ook de Raad voor de Rechtspraak. Die zou te veel oog hebben voor kwantitatieve in plaats van kwalitatieve prestaties. De zeven raadsheren kregen flink bijval: zevenhonderd collega's betuigden hun steun.

Te allen tijd verzekerd van kwalitatief goede rechtspraak
De Raad voor de Rechtspraak - onder meer verantwoordelijk voor verdeling van het budget dat minister en Kamer beschikbaar stellen - trekt nu het boetekleed aan. De afgelopen tijd ging de Raad met de klagende rechters in gesprek en dat heeft tot een paar stevige conclusies geleid. 'De Raad onderkent zelf bijgedragen te hebben aan de dominantie van productie en financiën (...) De Raad zal zijn opstelling herzien: als blijkt dat gerechten, na alle mogelijk maatregelen te hebben genomen, niet in staat zijn de kwaliteit te handhaven zonder in de rode cijfers te gaan, dan zij dat zo. De Raad zal hiervoor de verantwoordelijkheid nemen en regering en parlement nadrukkelijk voorhouden dat de samenleving te allen tijd verzekerd moet zijn van kwalitatief goede rechtspraak.' En daarbij is het aan de rechters en raadsheren zélf om te bepalen wat goede rechtspraak is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden