Rechters klagen steeds vaker over slecht presterende advocaten

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Nederlandse rechters die te maken hebben met slecht functionerende advocaten melden dat steeds vaker.

"Iedere rechter kent ze wel: advocaten die er een potje van maken", vertelt een rechter vandaag in Trouw. "Er is weinig mis mee om daar bij de president van je rechtbank melding van te maken. Die kan het dan weer doorspelen naar de deken van de Orde van Advocaten."

Omdat het daarbij niet om een formele klachtenprocedure gaat, zijn er geen cijfers te melden. "Maar we weten dat in allerlei rechtbanken en gerechtshoven rechters en raadsheren het steeds makkelijker melden als ze met structureel slecht functionerende advocaten te maken krijgen", vertelt een woordvoerder van de Orde van Advocaten.

Eind vorig jaar vertelde de landelijke deken van de Orde van Advocaten al dat hij met de rechterlijke macht had afgesproken dat rechters het zouden rapporteren als ze in de rechtszaal met slecht presterende vreemdelingenadvocaten te maken krijgen. De Specialistenvereniging Migratierecht Advocaten vindt dat een prima ontwikkeling, zegt voorzitter Annelies Hoftijzer. "Het wordt tijd dat we in kaart brengen wie ondermaats werk levert." Want veel rechters zien advocaten slecht presteren, weet Hoftijzer.

In de praktijk blijken rechters niet alleen te klagen over vreemdelingenadvocaten, maar ook over advocaten op andere rechtsgebieden. In alle gevallen gaat dat op informele wijze via de presidenten van de rechtbanken en gerechtshoven, want van een formele meldingsprocedure willen de rechters niet weten.

"Als de belangen van de rechtzoekende echt geschaad worden door de slechte prestaties van een advocaat, ja, dan kan ik me voorstellen dat rechters aan de bel trekken", zegt voorzitter Bart Nooitgedagt van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten. "Maar ik vind dat rechters daar erg voorzichtig mee moeten zijn. Want het is allemaal wel erg schimmig: een rechter vindt dat een advocaat niet goed functioneert, hij meldt dat bij zijn eigen president en die gaat er weer mee naar de deken. Wie zegt dat de motieven van de rechter zuiver zijn? En hoe controleren we het? Bovendien heeft elke advocaat vrijheid van verdediging: hij bepaalt samen met zijn cliënt hoe een zaak gevoerd wordt."

Toch zegt ook Nooitgedagt dat er inderdaad advocaten zijn die structureel ondermaats presteren. "En die kun je niet altijd met een formele klachtenprocedure aanpakken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden