Rechters Israel laten Demjanjuk niet gaan

JERUZALEM (Reuter, AP) - Het Israelische hooggerechtshof heeft gisteren geweigerd de wegens oorlogsmisdaden veroordeelde John Demjanjuk op vrije voeten te stellen. De advocaat van Demjanjuk had daarom gevraagd, omdat hij over nieuwe bewijzen zei te beschikken dat zijn client niet de kampbeul 'Iwan de Verschrikkelijke' is geweest.

Rechter Meir Shamgar gaf de aanklagers drie weken de tijd nieuw bewijsmateriaal tegen de 71-jarige Demjanjuk te verzamelen. Shamgar zei niet wanneer de zitting zou worden hervat. Demjanjuk is in beroep tegen het in 1988 uitgesproken vonnis, waarin hij tot de doodstraf werd veroordeeld.

Woensdag vroeg de verdediging om de vrijlating van Demjanjuk. Zij zei bewijzen te hebben dat Iwan de Verschrikkelijke niet Demjanjuk maar een andere Oekrainer was. Rechter Shamgar oordeelde echter dat, gezien de huidige stand van zaken, de verdachte niet vrijgelaten kan worden.

De rechtbank heeft echter wel documenten toegelaten waaruit volgens de verdediging blijkt dat de regeringen van de VS en Israel bewijs hebben achtergehouden om Demjanjuk in 1988 te kunnen veroordelen. Ook aanvaardden de rechters een verklaring van de voormalige kampbewaker Tavel Leleko, die drie maal heeft gezegd dat de gaskamerbewaker de Oekrainer Iwan Martsjenko was en niet Demjanjuk.

Leleko heeft zijn uitspraken in 1948 tegen Sowjet-autoriteiten gedaan, maar de verklaring kwam pas in 1978 in handen van de Amerikaanse autoriteiten, zei de advocaat van Demjanjuk. Volgens hem is die verklaring bewust uit handen van de verdediging gehouden door de Amerikaanse en Israelische autoriteiten.

Demjanjuk heeft steeds volgehouden het slachtoffer te zijn van een persoonsverwisseling.

Nazi-jagers achterhaalden jaren geleden in de Verenigde Staten de verblijfplaats van Demjanjuk. Washington leverde hem in 1986 uit aan Israel, waar hij schuldig werd bevonden aan de dood en marteling van joden in het vernietigingskamp Treblinka. In dat Poolse kamp stierven in de tweede wereldoorlog tegen de 900 000 mensen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden