Rechters: herkeurde WAO-ers door bedrijfsverenigingen te kort gedaan

BREDA, ROTTERDAM (ANP) - Diverse bedrijfsverenigingen onthouden mensen met een arbeidshandicap ten onrechte hun WAO- of AAW-uitkering. Bestuursrechters in zowel Breda als Rotterdam hebben herkeurde WAO'ers hun uitkering weer teruggegeven wegens een fundamentele, chronische fout bij de berekening van de mate van arbeidsongeschiktheid.

Die berekening komt er op neer dat het inkomensverlies tussen de oude baan en een theoretische baan met passende arbeid, minstens 15 procent moet bedragen wil er een uitkeringsrecht ontstaan of blijven bestaan. Als dat inkomensverlies minder dan 15 procent bedraagt, krijgt de werknemer in het geheel geen uitkering meer.

De bedrijfsvereniging mag echter niet uitgaan van een vergelijking op basis van uurlonen. Zij moet kijken naar het verschil in maandlonen, zo blijkt uit de conclusies waartoe de rechters onafhankelijk van elkaar zijn gekomen.

Zelfstandigen

De uitspraken hebben direct betekenis voor bij voorbeeld zelfstandige ondernemers die voorheen meer dan veertig uur per week werkten. Als die volgens de banencomputer van de arbeidsdeskundige theoretisch in een passende baan van veertig uur als werknemer aan de slag kan, moet de bedrijfsvereniging niet kijken naar het verschil in verdienste per uur, maar naar het inkomensverlies per maand. Dat valt in het voordeel van de WAO'er uit. Die verdiende immers eerst ook extra, omdat hij meer dan veertig uur per week werkte.

Ook passende banen in sectoren waar door arbeidstijdverkorting nog maar een werkweek van 36 uur geldt, terwijl de WAO'ers voorheen 38 of 40 uur aan de slag waren, kunnen leiden tot herziening van de beslissing om de uitkering niet toe te kennen, danwel stop te zetten na herkeuring. Het verschil tussen een arbeidsongeschiktheidspercentage (synoniem met verlies aan verdiencapaciteit) van 10 tot net iets meer dan 15 procent, is immers vrij snel gemaakt als ook het verlies aan werkuren per maand in aanmerking wordt genomen.

De foute berekeningswijze is toegepast, zo blijkt uit de gepubliceerde uitspraken, door onder meer de bedrijfsvereniging voor de horeca, die voor de metalektro en die voor de klein metaal.

Het betrof een zelfstandige horeca-ondernemer met rugklachten die nog als telefonische verkoper aan de slag zou kunnen. Verder een fitter die vervolgens in passende arbeid als veiligheidsbeambte bij de NS werkte en zijn baan verloor. Ten slotte een assistent-steigerbouwer die wegens een val zijn werk niet meer aan kon, en volgens de computer assemblage-medewerker danwel sector-verkoopmedewerker kon worden.

Deze zaken vormen een voorhoede van gevallen die nog aan de rechters worden voorgelegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden