Rechterhand Van der Laan in strijd tegen radicalisering ontslagen

Burgemeester Eberhard van der Laan noemt het incident bijzonder ernstig, omdat het twijfel zaait over de veiligheid van Amsterdammers.Beeld ANP

De rechterhand van burgemeester Eberhard van der Laan op het gebied van radicalisering is ontslagen door de gemeente Amsterdam. Saadia A.-T. wordt beschuldigd van fraude en belangenverstrengeling.

De programmamanager van het team radicalisering en polarisatie werd vorige maand al geschorst na een onderzoek van Bureau Integriteit na een melding van mogelijke integriteitsschendingen.

De 33-jarige Saadia A.-T. krijgt strafontslag, schrijft Van der Laan donderdag in een brief aan de gemeenteraad. Ze heeft zich volgens hem schuldig gemaakt aan het gunnen van diverse opdrachten aan een persoon met wie zij een relatie heeft gehad. Daarover had zij niets gezegd tegen haar leidinggevende. Ook zou ze met een offerte hebben gesjoemeld.

Kwalijke zaak

De burgemeester noemt het incident bijzonder ernstig, omdat het twijfel zaait over de veiligheid van Amsterdammers. Dit is volgens hem een kwalijke zaak, "temeer omdat aanslagen in het buitenland de angst voor een aanslag in Amsterdam nog steeds aanwakkeren".

Het antiradicaliseringsbeleid in de hoofdstad zou worden gemaakt door Saadia's 'vriendenclubje'. Omdat die opdrachten in kleine kring houdt, zou de gemeente belangrijke signalen van radicalisering hebben gemist.

De gemeente heeft naar aanleiding hiervan bovendien besloten de samenwerking met een aantal niet nader genoemde bedrijven en personen op te schorten. Er wordt nog gekeken naar hun rol in deze zaak.

Gesloten cultuur

In de brief staat verder dat er al langer onvrede bestond over de aansturing van het team radicalisering en polarisatie en het functioneren van de nu ontslagen medewerker. Een nieuwe leidinggevende had onder meer de taak gekregen om de gesloten cultuur open te breken en het programma te professionaliseren.

Tegen Saadia A.-T. loopt ook nog een strafrechtelijk onderzoek. Hiervan zijn nog geen uitkomsten bekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden