Rechter ziet geen grond voor verbod pedopartij

De pedopartij PNVD mag blijven bestaan. De Haagse rechtbank oordeelde gisteren dat morele bezorgdheid onvoldoende is voor een verbod.

Via een kort geding had de Amsterdamse pedofielenbestrijder Ireen van Engelen anderhalve week terug, samen met enkele zedenslachtoffers, om een verbod gevraagd. Volgens Van Engelen moet de samenleving beschermd worden tegen de Partij voor naastenliefde, vrijheid en diversiteit, omdat zij de leeftijd waarop kinderen seks mogen hebben met een volwassene wil terugbrengen van 16 naar 12 jaar.

Maar volgens rechter H. Hofhuis staat niets de oprichting van de PNVD in de weg. Morele bezorgdheid van een groep mensen is volgens hem ’bij lange na niet voldoende’ voor een verbod.

Veel juridische argumenten voor een verbod hadden de eisers niet. Iedereen mag in Nederland een partij oprichten zolang men niet oproept tot geweld, haat, discriminatie of het plegen van andere strafbare feiten. De PNVD streeft via democratische weg naar een verlaagde leeftijd voor vrijwillige seks en legalisering van kinderporno. En daar kan de rechter geen stokje voor steken. Een partij kan zelfs in het programma opnemen dat zij, eenmaal democratisch gekozen, de democratie wil afschaffen.

PNVD-voorzitter Marthijn Uittenbogaard is dan ook niet verrast door de beslissing van de rechter. „Dit hadden we al verwacht.” De partij zegt nu druk doende te zijn met het verzamelen van handtekeningen, om zich te kunnen registreren in de verschillende kiesdistricten.

Soelaas, de stichting van Ireen van Engelen, zegt blij te zijn met de duidelijkheid die de rechter heeft verschaft. Ze gaat niet in hoger beroep, maar bekijkt nog wel of ze de PNVD via een civiele procedure kan aanpakken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden