Afgelast festival

Rechter ziet dancefestival als bedreiging voor natuur en verbiedt Eilân

Beeld Hollandse Hoogte

Festival Eilân op Terschelling is door de rechter verboden. Boze bewoners hadden een zaak aangespannen omdat ze de eerste editie van het dancefestival op hun eiland niet zagen zitten.

In zijn uitspraak noemt de rechter de locatie van het festival: dicht bij Natura 200-gebied met beschermde diersoorten. Daarnaast is er een stiltegebied in de buurt.

De zesduizend bezoekers van het muziekfestival zouden van 12 tot en met 15 september worden ontvangen op het Waddeneiland. Maar de bewonersstichting Ons Schellingerland stapte naar de rechter. Het evenement sluit volgens haar ‘niet aan op de toeristische visie van het eiland’.

De organisatie van het festival dacht na een eerdere uitspraak de problemen te ondervangen en verplaatste het podium naar een ander deel van het eiland, met steun van de gemeente. Maar dat bleek voor de rechter niet afdoende. Die wees ook op de stikstofproblematiek en gebreken in de door de gemeente verleende vergunning.

Beeld Louman & Friso

De festivalorganisatie reageert zaterdag ‘verbijsterd’: ‘Na drie jaar voorbereidingen, lijkt het ondanks alles niet mogelijk om Eilân door te laten gaan. We moeten ons verdiepen in de motivatie van de rechter voor we inhoudelijk verder kunnen reageren. Rest ons nu om jullie allemaal te bedanken voor het vertrouwen, jullie geduld en wij hebben er verder eigenlijk geen woorden voor.” Ook de gemeente Terschelling laat weten verbaasd te zijn, zo meldt Omroep Friesland.

Eilân is niet het eerste festival dat problemen heeft met omwonenden. Volgens de festivalmonitor van de Vereniging van Evenementenmakers groeide het aantal festivals van 774 in 2013 naar 954 in 2017. Die groei zat vooral in de provincie.

Lees ook:

Boze Terschellingers willen geen festival op hun eiland

Het groeiend aantal festivals zorgt voor meer conflicten met omwonenden. Zoals op Terschelling, waar de vergunning voor dancefestijn Eilân door de rechter is geschorst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden