Rechter ziet af van zaak tegen Sarkozy

Weg vrij voor terugkeer naar de politiek

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Nicolas Sarkozy ontspringt de dans. De voormalige Franse president hoeft niet voor de rechter te verschijnen in verband met de financiering van de verkiezingscampagne van 2007. De Franse krant Le Monde meldde gisteren dat twee onderzoeksrechters het bewijs tegen de 58-jarige ex-president te dun vinden.

Eerder zag het er nog slecht uit voor Sarkozy. Een rechter had bepaald dat er een onderzoek moest komen naar een som geld die Sarkozy voor zijn campagne zou hebben afgetroggeld van de steenrijke bejaarde Française Liliane Bettencourt. Deze 90-jarige vrouw, die sinds 2006 lijdt aan dementie, is de erfgename van het vermogen van L'Oréal. Ze geldt als de rijkste vrouw van Europa.

Medewerkers van Sarkozy zouden bij Bettencourt zijn langsgekomen om enveloppen met geld op te halen. Sarkozy heeft altijd ontkend dat hij iets heeft misdaan. Donaties aan Franse presidentskandidaten zijn tot een zeker maximum toegestaan, maar niet als de donateur wilsonbekwaam is.

Toch konden de onderzoeksrechters uit Bordeaux onvoldoende bewijs vinden. Sarkozy is begin 2007 weliswaar een paar keer bij Bettencourt op bezoek geweest, maar een concrete aanwijzing voor zijn betrokkenheid bij een afgedwongen financiële transactie was er niet. Tien andere verdachten, onder wie Sarkozy's oud-minister van financiën en penningmeester van zijn campagne uit 2007, Eric Woerth, moeten wel vóórkomen, waarschijnlijk pas in 2014.

Sarkozy leidt sinds zijn nederlaag tegen de sociaal-democratische president François Hollande een teruggetrokken bestaan. Het besluit om hem niet te vervolgen, maakt voor de conservatieve politicus de weg vrij voor een terugkeer. In zijn eigen partij UMP gaan daarvoor steeds meer stemmen op. Sarkozy wordt gezien als de enige sterke man die de partij uit de klauwen van de interne leiderschapstwisten kan bevrijden. De volgende Franse presidentsverkiezingen vinden plaats in 2017.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden