Rechter zet proces op Guantanamo door

Een militaire rechter heeft donderdag bepaald dat het proces tegen een Saudische Guantanamo-gevangene gewoon doorgaat. De Saudiër Abd al-Rahim al-Nashiri wordt ervan verdacht het meesterbrein te zijn geweest achter de aanslag in 2000 op de Amerikaanse oorlogsbodem USS Cole.

AP

Bij de aanslag, in de haven van Aden, kwamen zeventien Amerikaanse matrozen om het leven.

Rechter James Pohl gaat met zijn besluit in tegen een missive van de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama. Deze gaf een dag na zijn inauguratie opdracht alle procedures tegen gedetineerden in Guantanamo Bay voor drie maanden stil te leggen. Obama wil dat Guantanamo binnen een jaar gesloten wordt.

Er liepen 21 zaken in Guantanamo, waarvan vijf kunnen leiden tot de doodstraf. Het gaat bij die vijf om gevangenen die verdacht worden van betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september 2001.

Obama heeft opdracht gegeven om alle 21 zaken stil te leggen totdat duidelijkheid is geschapen over de status van de procesvoering. Ook moet worden bekeken wat er, na de sluiting van het gevangenenkamp, met de verdachten moet gebeuren.

Pohl zei donderdag dat hij zich 'in het publieke belang' genoopt zag om het proces tegen de Saudiër toch door te zetten. Het Witte Huis leek door Pohls beslissing volledig verrast te worden en had nog geen gedetailleerd commentaar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden