Rechter wil vader van Insiya horen, vervolg rechtszaak pas volgend jaar mei

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het duurt zeker nog tot mei volgend jaar voordat de rechtszaak tegen de zes verdachten van de ontvoering van de peuter Insiya wordt afgerond. De rechtbank wil nog een laatste poging doen de vader van het meisje, die in India zit, te horen als getuige.

Kristel van Teeffelen

Dat betekent dat twee jaar nadat de destijds 2-jarige peuter uit het huis van haar oma in Amsterdam werd meegenomen, nog niemand daarvoor verantwoordelijk is gesteld.

Deze en volgende week stond de rechtszaak tegen de vijf mannen en een vrouw – volgens justitie de uitvoerders van, of medeplichtigen aan de ontvoering – gepland. Waarschijnlijk handelden zij in opdracht van de vader. Na een halve dag soebatten over het belang van het verhoren van de vader van Insiya, besloot de rechtbank op de eerste zittingsdag om maar een klein deel van de zaak per direct te behandelen. De strafeisen en pleidooien van de advocaten volgen pas in mei.

De vader, een zakenman uit India, staat niet terecht als verdachte. De Indiase autoriteiten wezen een verzoek tot uitlevering vorig jaar af. Begin dit jaar volgde een verzoek om hem dan maar te horen als getuige in de zaak van de vermoedelijke ontvoerders. Op 19 oktober kwam er bericht dat India aan dat verzoek gehoor wil geven. Zekerheid is er nog niet; het gaat enkel om een mondelinge toezegging van een ambtenaar van het verantwoordelijke ministerie in India. Maar de rechtbank in Amsterdam is bereid nog even geduld te hebben.

Afwachten

Deze rechtszaak laat zien welke hobbels een internationale zaak als deze bemoeilijken. De rechter-commissaris, die het onderzoek leidt, doet een verzoek tot het horen van een getuige in het buitenland aan het ministerie van justitie en veiligheid. Die stuurt het door naar het ministerie van buitenlandse zaken, die het doorzet aan de Nederlandse ambassade in India. Die legt de vraag neer bij de Indiase autoriteiten. En dan is het een kwestie van afwachten of en zo ja, wanneer er reactie komt.

Het meisje verblijft nog altijd bij haar vader in India. Peter Plasman, de advocaat van de moeder van Insiya, benadrukt het belang van een snelle behandeling. De zaak duurt nu al twee jaar, en al die tijd moet de familie haar dierbare missen, aldus Plasman.

Lees ook:

Recordaantal Nederlandse kinderen ontvoerd in de zomervakantie

In de zomervakantie van 2017 keerden er 36 kinderen niet terug naar Nederland, omdat ze door een van hun ouders zijn ontvoerd, een recordaantal.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden