Update

Rechter wijst snelheidsverhoging A10-west af

Beeld anp

Minister Melanie Schultz (Verkeer) moet opnieuw kijken naar de maximumsnelheid op de A10-west. De rechtbank in Amsterdam vernietigde vandaag haar besluit uit 2012 dat de snelheid verhoogde van 80 naar 100 kilometer per uur.

Milieudefensie en de gemeente Amsterdam stapten eind november naar de rechter omdat ze willen dat de maximumsnelheid wordt teruggedraaid naar 80 kilometer per uur. De tegenstanders meenden dat het besluit heeft geleid tot meer luchtvervuiling.

Onderzoek van TNO en de GGD toonde aan dat de hoeveelheid stikstofdioxide nabij de snelweg 3 tot 5 keer hoger is dan het rekenmodel van het ministerie aantoont. Volgens Milieudefensie leven mensen die langs de A10-west wonen gemiddeld 79 dagen korter door de snelheidsverhoging.

De rechtbank oordeelde dat het onderzoek van de minister naar de gevolgen van de snelheidsverhoging onvolledig is geweest. Zo heeft zij maar op een punt langs de snelweg gecontroleerd of haar berekening klopt en heeft ze ook geen rekening gehouden met de hoge vervuiling die de GGD bij een flat langs de A10 heeft gemeten.

Applaus
Het argument dat de verhoging de verkeersdoorstroming bevordert, is bovendien volgens de rechter niet bewezen. Hij stelde dan ook dat het niet begrijpelijk is dat de verkeersbelangen in dit geval voor de gezondheidsbelangen van de Amsterdammers gaan. De vernietiging van het besluit leidde tot applaus in de rechtszaal.

Schultz heeft 6 weken de tijd om met een nieuwe beslissing te komen. Eerder kwam de rechtbank in Rotterdam al met een zelfde oordeel over de maximumsnelheid op de A13 bij Overschie.

Milieudefensie wilde eveneens de snelheidsverhoging op de A12 bij Voorburg van tafel krijgen. Daarin ging de rechtbank echter niet mee omdat de milieuorganisatie niet voldoende heeft aangetoond dat ook deze beslissing voldoende is onderzocht. Daarnaast blijkt dat de doorstroming hier wel is gebaat bij een hogere snelheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden