Rechter: Wanbeleid bij krantenuitgever PCM

Bij krantenconcern PCM – uitgever van onder meer dagblad Trouw – is tussen 2004 en 2007 wanbeleid gevoerd. Dat constateert de Ondernemerskamer van het gerechtshof Amsterdam.

Journalistenvakbonden NVJ en FNV Kiem spanden de procedure in 2007 aan. Dat mondde uit in een onderzoeksrapport, waarin ook al een beeld naar voren kwam van wanbeleid. Gisteren nam het gerechtshof in Amsterdam die conclusie over.

PCM is inmiddels overgenomen en heet nu De Persgroep Nederland. Het bedrijf kampt met een lastige erfenis: met de uitspraak van gisteren wordt de goedkeuring van de vergadering van aandeelhouders over het beleid van rechtsvoorganger PCM tussen 2004 en 2007 vernietigd. Dat betekent dat beslissingen van het management in die periode kunnen worden teruggedraaid.

In het uiterste geval zou De Persgroep zelfs geld terug kunnen vorderen van oud-PCM-bestuurders die miljoenen opstreken met een omstreden management participatieregeling. Bestuurders die eigen geld investeerden in het concern, zagen hun inleg in korte tijd meer dan vertienvoudigen. De Ondernemerskamer constateert dat dat wringt, gelet op de aard van de onderneming: als krantenuitgever had PCM ’met het versterken van het publieke debat over ontwikkelingen in de samenleving’, ook een maatschappelijke rol.

Het wanbeleid vond plaats in de tijd dat de Britse durfinvesteerder Apax meerderheidsaandeelhouder was. Het private equity-fonds financierde PCM met geleend geld, waardoor het bedrijf een enorme schuldenlast opbouwde. Van de uitgedachte strategie, het uitbreiden van het krantenconcern met educatieve uitgeverijen kwam in de praktijk niets terecht.

De Ondernemingskamer is kritisch over de rol van Apax. Ook van een investeerder die als enig doel een zo hoog mogelijk rendement heeft, mag worden verwacht dat het handelt in het belang van het bedrijf waarvan het de aandelen houdt.

„Dat is een waarschuwing voor andere private equity-ondernemingen die investeren in Nederlandse bedrijven met maatschappelijk belang”, constateert advocaat Lou Sprengers, die de vakbond NVJ vertegenwoordigt.

De NVJ is blij met de uitspraak. „Het is een erkenning voor het onrecht dat werknemers van PCM is aangedaan”, zegt secretaris Dagblad Bianca Rootsaert.

Wat de concrete consequenties zijn van de rechterlijke uitspraak, is onduidelijk. „De vennootschap De Persgroep Nederland is het slachtoffer van het wanbeleid door voormalig bestuurders. De bal ligt nu bij De Persgroep”, zegt Sprengers.

Het krantenconcern zegt in een verklaring de uitspraak nog te bestuderen. Of het bedrijf daadwerkelijk onterecht uitgekeerde vertrekpremies en bonussen gaat terugvorderen is de vraag.

De kranten van PCM zijn benadeeld door wanbeleid. (Werry Crone)
De kranten van PCM zijn benadeeld door wanbeleid. (werry crone)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden