Rechter waarschuwt tevreden Hirsi Ali

Kamerlid Hirsi Ali mocht de profeet Mohammed een pedofiel noemen. Maar ze kan zoiets beter niet te vaak doen, vindt de rechter.

door Kustaw Bessems

Ayaan Hirsi Ali won gisteren het kort geding dat enkele moslims tegen haar hadden aangespannen. Zij eisten dat Hirsi Ali uitspraken over de islam terugnam omdat die kwetsend zouden zijn. Ook wilden zij een verbod op 'Submission 2', Hirsi Ali's volgende film over het verband tussen islam en onderdrukking.

Maar de eisers hebben uitlatingen van Hirsi Ali uit hun verband getrokken, meent de Haagse rechter R. Paris. Volgens hem heeft Hirsi Ali met haar 'prikkelende' aanzetten tot debat niets onrechtmatigs gedaan. Een politica hoeft zich bij haar gebruik van de vrijheid van meningsuiting niet méér in te houden dan iemand anders. En overdrijven mag. Het is volgens de rechter niet aannemelijk dat Hirsi Ali de bedoeling heeft om te kwetsen.

Maar Paris waarschuwt Hirsi Ali wel voor de toekomst. Begin 2003 zei Hirsi Ali in Trouw dat de islamitische profeet Mohammed 'naar westerse maatstaven een perverse man en een tiran' was. Eind vorig jaar zei ze in NRC Handelsblad: ,,Misschien had ik beter kunnen zeggen: pedofiel.'' Mohammed huwde de zesjarige Aïsja. Toen zij negen was, gingen ze samenleven. Volgens Hirsi Ali is Mohammed mede hierdoor ten onrechte een bijna heilig voorbeeld voor veel moslims.

De rechter meent dat Hirsi Ali hiermee de grenzen van het toelaatbare heeft opgezocht en vindt dat zij bij haar woordkeuze 'een zekere mate van prudentie' in acht moet nemen. De rechter vindt de term 'pedofiel' ongelukkig gekozen omdat een situatie van eeuwen geleden wordt beoordeeld, maar ook omdat de profeet slechts één kindbruid had. Volgens de rechter kun je iemand pas pedofiel noemen als sprake is van 'een patroon'. ,,Het is de vraag of veelvuldig gebruik van soortgelijke woorden nog wel binnen de grenzen zal vallen'', meent de rechter. Als Hirsi Ali wil duidelijk maken dat de Koran geen goede praktische handleiding voor het leven is, kan dat ook 'op andere (doeltreffender) wijze en met betere bewoordingen'.

'Submission 2' wordt niet verboden. Hierin zullen net als in 'Submission 1' koranteksten op een huid worden geschreven. Volgens de rechter is er verband tussen de letterlijke betekenis die sommige moslims aan de Koran toekennen en vrouwenmishandeling.

Hirsi Ali is tevreden met de uitspraak, maar zegt dat zij de kritiek van de rechter onduidelijk vindt. ,,Het past een rechter niet om dit soort beschouwingen te geven. Maar wanneer het een goedbedoeld advies is van mens tot mens -'kind, pas op je woorden'- dan vind ik dat wel lief van meneer Paris.'' Desondanks zal Hirsi Ali niet schromen woorden als pedofiel opnieuw te gebruiken als zij dat nodig vindt.

De advocaat van de eisers, R. Moszkowicz, gaat in hoger beroep. Hij spande het geding aan namens een vriendin van hem, haar zus en moeder en namens een cliënt die hij kende uit een andere zaak. Hij is niet helemaal ontevreden. ,,Er wordt aan mevrouw Hirsi Ali een niet mis te verstane waarschuwing uitgedeeld.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden