Rechter VS: gebed om vervloeking is niet illegaal

null Beeld epa
Beeld epa

Aan God vragen om een iemand kwaad te doen is geen laster. Ook het oproepen tot dergelijk gebed is legaal, oordeelde een rechter in de Amerikaanse stad Dallas vorige week. Hij liet zich uit over een rechtszaak rond een voormalig marine-priester.

De geestelijke, Gordon Klingenschmitt, had op zijn website opgeroepen om een leider van een joodse organisatie en diens familie te vervloeken. Hij gebruikte onder meer psalm 109, waarin psalmist David aan God vraagt om zijn vijand te doden en diens vrouw en kinderen te vervloeken.

Het gebed zou onderdeel zijn geweest van een lastercampagne die Klingenschmitt tegen zijn slachtoffer Mikey Weinstein voerde. Weinstein ontving volgens een regionale krant meerdere doodsbedreigingen. De voorganger of zijn volgelingen zouden ruiten kapot hebben geschoten en skeletten van dieren voor zijn voordeur hebben gelegd.

Codetaal
Volgens de rechter is niet bewezen dat het gebed verband hield met die campagne. Weinstein, die beroep aantekent, noemt de gebeden 'codetaal voor het oproepen tot moord'. De psalmvloek lijkt wat hem betreft meer op de fatwa's van radicaal-islamitische geestelijken dan op een regulier christelijk gebed.

De psalm in kwestie beleeft sinds enkele jaren een opleving, meldt Religious News Service. Enkele opponenten van president Obama gebruikten het als banvloek.

De schrijver van de psalm wenst dat zijn vijand spoedig overlijdt, dat 'hij zijn kinderen vaderloos, zijn vrouw als weduwe achterlaat' en 'dat zijn nageslacht voorgoed verdwijnt, hun naam na hun leven wordt uitgewist'. Conservatieve christenen wensten Obama de tekst van vers 8 toe: 'dat zijn dagen geteld zijn, dat een ander zijn ambt overneemt'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden