Rechter voorkomt uitzetting Liberiaan wegens ebola

Volgens Christos Stylianides, de nieuwe EU-coördinator voor de bestrijding van ebola, zijn er dringend tienduizenden hulpverleners nodig. Beeld epa
Volgens Christos Stylianides, de nieuwe EU-coördinator voor de bestrijding van ebola, zijn er dringend tienduizenden hulpverleners nodig.Beeld epa

Hij zat al in het vliegtuig terug, maar mocht op het laatste nippertje toch in Nederland blijven. Een Liberiaanse asielzoeker had bezwaar gemaakt tegen zijn uitzetting vanwege de ebola-epidemie die in het land heerst, maar zijn verzoek werd herhaaldelijk afgewezen. De man was vandaag onderweg naar Brussel om vanuit daar te worden uitgezet, toen het verrassende nieuws hem bereikte.

Een uitspraak van de rechtbank in Roermond voorkwam alsnog de uitzetting van de 31-jarige man, liet zijn advocaat weten. Vorige week oordeelde de rechtbank in Den Bosch nog dat hij naar Liberia kon worden teruggestuurd ondanks de ebola-epidemie.

De man deed vervolgens een beroep op het Europees Verdrag voor de bescherming van de rechten van de mens (EVRM), maar ook het Europees Hof hield voet bij stuk en stelde dat hij moest worden uitgezet naar Liberia. Volgens de rechter had de man niet aannemelijk gemaakt dat er sprake is van een reëel risico op besmetting. Hij zou zich door voorzorgsmaatregelen kunnen beschermen tegen het virus, aldus het onverbiddelijke vonnis.

Meten met twee maten
In de Tweede Kamer gingen vervolgens verontwaardigde stemmen op. Oppositiepartijen als D66, SP en GroenLinks pleitten ervoor om asielzoekers voorlopig niet terug te sturen naar ebola-landen. "Dat is meten met twee maten", zei D66-Kamerlid Gerard Schouw, verwijzend naar het negatieve reisadvies dat het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft afgegeven voor de getroffen landen Sierra Leone, Liberia en Guinee.

De Tweede Kamer praat naar verwachting woensdag over de uitzetting van asielzoekers naar landen waar ebola heerst, maar voorlopig kan de Liberiaanse man in ieder geval in Nederland blijven. In Roermond had zijn advocaat na de uitspraak van het Europees Hof nog een zaak aangespannen met nieuwe argumenten tegen de uitzetting, dit keer dus met succes. De man is inmiddels teruggebracht naar het detentiecentrum voor vluchtelingen in Rotterdam. Zijn advocaat wil dat hij zo snel mogelijk op vrije voeten komt en gaat dat bepleiten bij de Immigratie en Nationalisatie Dienst (IND).

Geen uitwijzingen in België
Belgische autoriteiten zetten al langer geen vreemdelingen meer uit naar Liberia en andere landen waar ebola heerst. Mensen worden nog wel uitgewezen, maar de politie wil de uitzettingen niet meer uitvoeren omdat het te onveilig zou zijn voor agenten die de repatriëring moeten begeleiden.

Ook in andere landen wordt het beleid aangepast vanwege het nog altijd oprukkende virus. Zo maakte de Australische regering vandaag bekend dat het land geen visa meer verleend aan reizigers uit Guinee, Sierra Leone en Liberia. Reizigers met een permanent visum moeten eerst drie weken in quarantaine voordat ze naar het land mogen reizen. Van mensen die al een tijdelijk visum hadden gekregen, maar nog niet naar Australië zijn gereisd, wordt het visum alsnog ingetrokken.

Volgens Christos Stylianides, de nieuwe coördinator van de Europese Unie voor de ebolacrisis, zijn er dringend tienduizenden hulpverleners nodig in de strijd tegen ebola in West-Afrika. Er moeten volgens hem 4000 bedden bij komen om patiënten te helpen en voor elk bed zijn zo'n acht personen nodig, van artsen tot verplegend personeel en andere hulpverleners.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden