Rechter: volledige bewaarplicht mag niet

null Beeld afp
Beeld afp

Overheden mogen niet zomaar alle gegevens van alle burgers laten bewaren. Zo'n totale bewaarplicht is in strijd met de wet, heeft het Europees Hof van Justitie vandaag bepaald. Landen mogen alleen laten opslaan wat per se nodig is om misdaad te bestrijden. Bovendien moet er goed toezicht op die gegevens zijn.

Het hof deed uitspraak in een zaak over bewaarplicht in Zweden en Groot-Brittannië. In Zweden moesten providers alle gegevens van hun gebruikers "stelselmatig en voortdurend'' bewaren, zonder uitzondering. In Groot-Brittannië moesten providers dat een jaar lang doen. Eerder had het hof al een streep gezet door deze zogeheten dataretentie in Ierland.

Gebruikersgegevens zijn privéinformatie. Landen mogen het recht op privacy af en toe beperken, maar die uitzondering mag niet de regel worden, aldus het hof.

Ook in Nederland lag de bewaarplicht al eerder onder vuur. Sinds 2009 waren bedrijven als KPN, UPC en XS4ALL verplicht om de bel- en internetgegevens van alle Nederlanders op te slaan. Vorig jaar oordeelde de rechter dat deze bewaarplicht in strijd was met het recht op privacy.

Minister Ard van der Steur liet destijds weten aan een nieuw wetsvoorstel te werken om het bewaren van die gegevens toch weer mogelijk te maken. De bewaarplicht is volgens hem van groot belang voor de opsporing en vervolging van ernstige delicten. Het is niet bekend of de uitspraak van het hof daar gevolgen voor heeft

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden