NieuwsHuib Modderkolk

Rechter: Volkskrant-journalist moet passages schrappen uit AIVD-boek

Het exterieur van het hoofdkwartier van de AIVD in Zoetermeer.  Beeld ANP
Het exterieur van het hoofdkwartier van de AIVD in Zoetermeer.Beeld ANP

Volkskrant-journalist Huib Modderkolk moet enkele passages schrappen uit een nog te verschijnen boek over de inlichtingendienst AIVD. “De Staat heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat door publicatie daarvan een bron van de AIVD in levensgevaar kan komen”, concludeerde de rechter vrijdag na een kort geding.

De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) had de zaak, die achter gesloten deuren plaatsvond, aangespannen. In ‘Het is oorlog, maar niemand die het ziet’, dat over digitale spionage gaat, schrijft de onderzoeksjournalist van de Volkskrant over een operatie van de AIVD.

De auteur noemt in het boek volgens de dienst “namen van medewerkers, bronnen, operatienamen en andere informatie” waardoor hij bronnen in gevaar zou kunnen brengen. Modderkolk had al passages geschrapt op verzoek van de AIVD en vond meer niet nodig, ook omdat de operatie al achter de rug is.

Een woordvoerder van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) laat weten dat het soms een lastige dilemma is. “De vrijheid van nieuwsgaring en journalistiek weegt zwaar, maar de bescherming van mensen die voor diensten werken ook”. Vanwege de zorgen om de veiligheid de bronnen is de zaak voorgelegd aan de rechter, aldus de woordvoerder. Het ministerie is “tevreden” over de uitspraak.

“De rechter heeft anders geoordeeld dan wij het inschatten”, stelt de hoofdredacteur van de Volkskrant Philippe Remarque. Modderkolk had in sommige passages al de schaar gezet op verzoek van de AIVD. Maar meer vond hij niet nodig, ook omdat de operatie al is afgerond. “Het is jammer dat de rechter nu zo heeft geoordeeld, dat Modderkolk minder gedetailleerd kan schrijven over de AIVD. Maar het is een goede zaak dat we in een land leven waar de geheime dienst naar de rechter moet om zoiets af te dwingen.” Modderkolks boek zou over een kleine twee maanden verschijnen. Het is nog niet gedrukt.

Lees ook: 

AIVD naar rechter om boek van Volkskrant-journalist

De AIVD stapt naar de rechter om aanpassing van het boek van Volkskrant-journalist Huib Modderkolk af te dwingen. Volgens de inlichtingen- en veiligheidsdienst brengt de tekst zoals die er nu ligt een bron in levensgevaar. Het gaat volgens de dienst om zo’n tien woorden die hij verwijderd wil zien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden