Rechter vernietigt besluit over gaswinning

Pomp van de Nam, locatie Amsweer bij Meedhuizen. Beeld Kees van de Veen

Ex-minister Kamp motiveerde zijn aardgasbeslissingen van de afgelopen twee jaar onvoldoende, zo besloot de Raad van State vandaag. De gaskraan gaat echter nog niet dicht. 

Minister Eric Wiebes (economische zaken) moet binnen een jaar een nieuw besluit nemen over de gaswinning in Groningen. De Raad van State heeft vanmiddag eerdere besluiten van toenmalig minister Henk Kamp over de gaswinning vernietigd. Volgens de hoogste bestuursrechter waren die niet goed genoeg onderbouwd.

Minister Wiebes noemt het een 'een stevige uitspraak' en laat vanaf de klimaattop in Bonn weten aan de slag te gaan om binnen een jaar een nieuw gasbesluit te nemen. Wiebes was eerder van plan de gaswinning de komende vier jaar nog wat terugschroeven, naar iets meer dan 20 miljard kuub. Ook wil hij gelijkmatiger gaan oppompen.

De Tweede Kamer wil minister Wiebes graag spreken over de afwijzing door de Raad van State. Diverse Kamerleden hebben gereageerd op de uitspraak, en willen van Wiebes weten hoe hij aan de kritiek van de hoogste bestuursrechter tegemoet wil komen.

Veiligheidsbelang

Volgens de Raad van State had minister Kamp meer oog moeten hebben voor het veiligheidsbelang van de inwoners van het gaswinningsgebied. Ook heeft hij volgens de Raad van State (RvS) niet gemotiveerd waarom de leveringszekerheid als ondergrens is genomen voor de hoeveelheid te winnen gas, ondanks de onzekerheid over de gevolgen. Kamp had beter moeten onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de gaswinning verder te beperken.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer noemt het op Twitter een 'keiharde uitspraak Raad van State'. Volgens hem staat "het regeerakkoord nu al op losse schroeven." De SP heeft meteen om een debat met minister Wiebes gevraagd, ook D66 wil snel in debat de bewindsman.  

Dick Kleijer van Groninger Bodem Beweging is 'dizzy van geluk', zegt hij. "Er is toch nog gerechtigheid in dit land. Kamp is op alle fronten terugverwezen."

Gaskraan niet dicht 

Toch wil het niet zeggen dat de gaskraan nu dichtgaat of juist onbeperkt open mag: totdat Wiebes een nieuw besluit neemt, mag de Nederlandse Aardolie Maatschappij (Nam) maximaal 21,6 miljard kubieke meter aardgas per jaar uit de bodem pompen.

De RvS vernietigde vandaag zowel het instemmingsbesluit van Kamp van september 2016, als zijn wijzigingsbesluit van mei 2017. Tegen beide besluiten waren ruim 20 bezwaarmakers in beroep gekomen, waaronder de Groninger Bodem Beweging, individuele burgers, het college van gedeputeerde staten van Groningen en diverse Groningse gemeenten. Zij vinden de hoeveelheid gas die mag worden gewonnen nog veel te hoog. De Nam was zelf ook naar de rechter gestapt omdat Kamp dit jaar besloot de maximale hoeveelheid met 10 procent terug te schroeven van 24 miljard tot 21,6 miljard kuub. 

Die grens blijft intact, beslist de Raad in een voorlopige voorziening. Want aangezien nu Kamps besluiten vernietigd zijn, zou dit inhouden dat het plan uit 2007 weer zou gelden. Daarmee zou de gaskraan onbeperkt open mogen, waarmee de bezwaarmakers nog slechter af zijn. Vandaar dat is bepaald om het maximale volume voorlopig te houden op dat van het laatste wijzigingsbesluit. 

Lees ook: Het gaswinningsverhaal van Kamp deugt niet  

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden