Rechter: vergassen van miljoenen fipronilkippen mag

null Beeld ANP Arie Kievit
Beeld ANP Arie Kievit

Kippenboeren mogen met fipronil besmette dieren ruimen. Het laten vergassen van de dieren omdat hun economische waarde is verminderd, is niet in strijd met de wet. Dat heeft de rechter in Den Haag vrijdag in kort geding bepaald.

Emiel Hakkenes

De uitspraak heeft betrekking op de miljoenen leghennen op de 180 bedrijven die door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn geblokkeerd omdat daar in de eieren een te hoog gehalte van de pesticide fipronil is aangetroffen. Die eieren moeten vernietigd worden. Maar de dieren zelf? ‘Het is aan elke ondernemer zelf om te besluiten wat in zijn situatie de beste optie is’, staat op de website van de NVWA.

“Ik weet echt niet wat ik moet doen”, zegt kippenhouder Oving uit het Drentse Odoornerveen. Zijn zestigduizend hennen leggen elke dag een ei dat niet kan worden verkocht. Ondertussen eten de dieren wel voer. “Dit kost ons elke dag geld”, zegt Oving.

Boeren als Oving hebben een aantal mogelijkheden. Ten eerste: niets doen en afwachten tot de fipronil door het lichaam van de kip is afgebroken. Hoe lang het duurt voordat een kip ‘gifvrij’ is, is echter onduidelijk. Een andere mogelijkheid is de afbraak van het middel door de kip te versnellen door het beest te laten ruien. Kippen vervangen elk jaar hun verenpak, en met caloriearm dieet is dat proces te versnellen. De kip in het geheel niet voeren is niet toegestaan. Of ruien effectief is om fipronil kwijt te raken is nog onbekend.

De laatste mogelijkheid is alle kippen ruimen: het destructiebedrijf laten komen om de dieren te vergassen en de kadavers mee te nemen. Dat is een flinke kostenpost, maar als de stal daarna weer ontsmet wordt, kan de boer weer productie draaien.

Ook boer Oving overweegt zijn kippen te ruimen, zegt hij. Diverse dierenorganisaties zijn van mening dat dit niet mag. Volgens de organisaties is het doden van kippen vanwege fipronil in hun lijf onnodig en in strijd met de wet, omdat ze het gif vanzelf kwijtraken. In kort geding eisten de organisaties dat de staatssecretaris van economische zaken boeren met besmette kippen oplegt dat de dieren niet geruimd mogen worden.

Het ministerie voerde voor de rechter aan dat er in Nederland volop dieren worden gedood om de enkele reden dat zij geen of weinig economische waarde hebben, bijvoorbeeld eendagshaantjes. De rechter ging daar in mee en oordeelde dat een boer die zijn kippen laat doden zich gewoon aan de wet houdt. De dierenorganisaties zijn teleurgesteld in de uitspraak. “Wie dacht dat Nederland een beschaafd land was, heeft vandaag een lesje geleerd”, zei hun woordvoerster Sandra van de Werd.

Een Nederlandse kippenboerderij huivest al snel 60 duizend leghennen. Maal 180 bedrijven die door de NVWA zijn ‘geblokkeerd’ vanwege te veel fipronil in de eieren maakt dat meer dan tien miljoen kippen een probleem hebben. Zij leggen elke dag een ei dat bestemd is voor het destructiebedrijf zolang het gehalte fipronil te hoog is. De kippenhouder verdient dus niets aan het ei (moet zelfs betalen voor de vernietiging), maar ondertussen eet de kip wel voer.

Lees hier alle verslaggeving over de fipronil-eieren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden