Noord-Brabant

Rechter: verbod op onkruidmiddel mag

Beeld Photo News

Noord-Brabant mag een boer die tijdelijk grond pacht van de provincie verbieden de omstreden onkruidverdelger glyfosaat (Roundup) te gebruiken. Dat heeft een rechter bepaald.

De pachter had tegen de beperking bezwaar gemaakt bij een regionale Grondkamer en kreeg toen gelijk, waarop de provincie in beroep ging. Grondkamers toetsen pachtovereenkomsten aan de wet. Onder meer bekijkt de rechter of beperkingen in het grondgebruik de ondernemersvrijheid van een pachter aantasten. De regionale Grondkamer vond dat dat het geval was. De beperking werd door de rechter uit de pachtovereenkomst geschrapt. Maar in hoger beroep won de provincie gisteren de zaak alsnog.

Noord-Brabant legt alle tijdelijke pachters een glyfosaatverbod op. De provincie wil zo de bodem beschermen. De pachter, die een akkerbouw- en veebedrijf heeft, voelde zich beperkt door het glyfosaat-verbod, hoewel hij bij het aangaan van de pachtovereenkomst wist van de beperkende voorwaarde.

De Centrale Grondkamer in Arnhem vindt dat de agrariër niet wordt benadeeld omdat de pachtovereenkomst in dit geval maar voor één jaar geldt. De maatregel beperkt de boer niet buitensporig in de bedrijfsvoering, aldus de beslissing.

De zaak kan gevolgen hebben voor Brabantse gemeenten zoals Den Bosch, Geertruidenberg en Gilze en Rijen. Daar spelen soortgelijke zaken. Gilze en Rijen verpacht stukken grond die in de toekomst zullen worden bebouwd tijdelijk aan agrariërs. Ook deze gemeente stelde daarbij als eis dat de pachters geen glyfosaathoudende middelen mogen gebruiken.

In de beslissing in de Noord-Brabantse zaak merkt de Centrale Grondkamer op dat de uitspraak niet zonder meer van toepassing is op andere zaken in de regio. Bij de Brabantse boer ging het om een pachtcontract van maar één jaar. In andere gevallen, bij langere overeenkomsten, kan een glyfosaatverbod wel worden opgevat als ‘een buitensporige verplichting’, aldus de uitspraak. Volgens een woordvoerder van Gilze en Rijen worden de pachtovereenkomsten in die gemeente ook telkens voor één jaar afgesloten. “We zijn benieuwd wat deze uitspraak voor onze zaak betekent.”

Lees ook: 

En de boer… hij ademt volop glyfosaat in

De omstreden onkruidverdelger glyfosaat (Roundup) mag de komende vijf jaar nog worden gebruikt. Longarts Marjolein Drent ziet in haar praktijk dat overgevoeligheid kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Drent pleit voor betere bescherming en preventieve screening.

Giftig glyfosaat mag nog steeds in Europa worden verkocht

Voorlopig mag Roundup nog gewoon op de Europese markt worden verkocht, ondanks het verband dat een Californische rechtbankjury heeft gelegd tussen deze onkruidverdelger en de dodelijke lymfeklierkanker van conciërge Dwayne Johnson.

Europese Commissie: Glyfosaat blijft nog vijf jaar toegestaan

2017: De Europese Commissie wil het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat nog vijf jaar toestaan.  

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden