Rechter Tie is er weer

Vier moorden in een taoïstisch klooster

De striemende regen maakt de bergweg in het district Mien-Yuan spekglad. Ergens ten tijde van de Ming-dynastie is een rechter met zijn drie vrouwen en adjudant op weg naar huis. De as van de kar breekt en de bliksem verlicht een klooster op de top van de berg. De reizigers hebben geen andere keus dan de nacht door te brengen in dit taoïstische Klooster van de Morgenwolken.

Rechter Tie, overtuigd confucianist, voelt zich niet op zijn gemak in het sombere klooster. Hij arriveert ook nog op een vreemd moment. De abdij bestaat tweehonderd jaar en vanwege zijn officiële functie moet Tie aanzitten aan een saai diner.

In het klooster zijn in de maanden voor zijn aankomst drie jonge vrouwen en een oude abt gestorven. Terwijl zijn drie vrouwen in de warme slaapkamer op hem wachten, gaat de rechter op onderzoek uit in het gebouw vol trappen dat zich als een labyrint uitstrekt over de rotsen. Hij heeft één nacht om vier moorden op te lossen.

In deze rubriek bespreken we gewoonlijk alleen nieuwe thrillers, maar hier maken we graag een uitzondering, nu uitgeverij The House of Books de 'Rechter Tie'-serie van Robert van Gulik in zijn geheel opnieuw uitbrengt.

Van Gulik (1910-1967) studeerde onder meer oosterse letteren in Leiden en werkte daarna als diplomaat in China en Japan.

'Het spookklooster', een van de beste uit zijn rechter Tie-reeks, verscheen voor het eerst in 1962. Van Gulik baseerde zijn verhaal op een bezoek dat hij in 1947 bracht aan de abt van het klooster de Witte Wolkenhal in Peking, de illustere geleerde An Shilin.

In het Klooster van de Morgenwolken heeft Tie al zijn scherpzinnigheid nodig, om niet alleen de dader te vinden maar die ook te straffen. In die tijd deden rechters zelf het politieonderzoek en bij een foute aanklacht moest de rechter zelf de straf ondergaan en dat was bijna altijd de doodstraf.

Schrijver-diplomaat Van Gulik geeft

in dit deel veel details over het leven in China in die tijd. Meerdere vrouwen hebben was toen heel gewoon voor een hoge ambtenaar, maar hoe ging Tie met hen om?

Het verhaal van 'Het spookklooster' vertoont veel overeenkomsten met 'De naam van de Roos' van Umberto Eco, maar Van Gulik was echt eerder. Gelukkig zijn in deze heruitgave ook de originele tekeningen opgenomen die Van Gulik zelf maakte. In het voorwoord geeft de zoon van Van Gulik aardige details bij het verhaal.

Robert van Gulik: Het spookklooster. Een Rechter Tie-mysterie The House of Books; 434 blz., euro17,50

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden