Rechter: Teeven is te star bij kinderpardon

Geschiedenis herhaalt zich, politiek laat rechter beleid corrigeren

NICOLE BESSELINK en REDACTIE POLITIEK

Voor het eerst heeft een rechter zich duidelijk uitgesproken tegen de manier waarop het kinderpardon wordt uitgevoerd. Een gezin uit Kazachstan is volgens de rechtbank in Arnhem onterecht afgewezen omdat de gezinsleden zich niet actief hebben afgekeerd van het Rijkstoezicht. Dat toezicht is een voorwaarde voor een verblijfsvergunning.

Daarmee herhaalt de geschiedenis zich. Het vierde kabinet-Balkenende presenteerde in 2007 een generaal pardon dat 27.500 asielzoekers aan verblijfspapieren hielp. Ook hier waren er schrijnende gevallen die net buiten de boot vielen. Juridische procedures volgden. Met als gevolg dat sommige regels werden opgerekt.

Zo moest een asielzoeker aanvankelijk ononderbroken in Nederland zijn geweest. Aanvragers die een familielid hadden opgezocht in Duitsland of een medische behandeling in België hadden ondergaan, voldeden niet aan alle eisen. Ook mochten asielzoekers aanvankelijk geen bezwaar maken tegen hun afwijzing.

Het is aannemelijk dat de Haagse uitspraak van deze week de aftrap is voor een nieuw juridisch steekspel, zo vermoedt onderzoeker Carolus Grütters van het Centrum voor Migratierecht van de Nijmeegse Radboud Universiteit. Hij publiceerde in 2009 een boek met een evaluatie van het generaal pardon.

Volgens Grütters heeft het huidige kabinet verzuimd om lessen te trekken uit de vorige regeling. "Het heeft zich bij het opstellen van het kinderpardon onvoldoende gerealiseerd dat je tot een sluitende regeling moet komen. Dat het anders gaat wringen en er procedures volgen."

De huidige kritiek concentreert zich vooral op de afwijzingsgronden. Kinderen die bekend waren in de gemeente, maar uit beeld bij landelijke vreemdelingendiensten, zijn afgewezen. Evenals kinderen die net te oud zijn. Families van deze grensgevallen stappen daarmee naar de rechter.

Volgens Grütters hadden zulke onduidelijkheden voorkomen kunnen worden als er meer tijd was genomen voor de uitwerking van het kinderpardon. "Je kunt als kabinet wel zeggen dat je op deze manier sneller kunt handelen, maar je maakt ook meer brokken. Terwijl het hier wel om mensenlevens gaat. Daar zou je extra zorgvuldig mee moeten zijn."

De politiek wijzigt ook maar moeilijk van koers, merkt de onderzoeker. Zeker bij vreemdelingenzaken. "Dat is traditie. De politiek schuift het af op de rechter, onder het mom van: als het niet goed is, dan horen we het wel. Maar als dat structureel gebeurt, is dat een probleem. Dan worden rechters gebruikt om politiek mede vorm te geven."

Zolang de houding van de politiek niet verandert, blijft het achteraf corrigeren van beleid de praktijk, vreest Grütters. Dat ziet hij moeilijker worden omdat advocaten worden gekort door bezuinigingen op de rechtsbijstand. Met als risico dat de overheid achterover gaat leunen. "Zo is de vreemdeling de klos."

Van het aanpassen van regels wil Teeven vooralsnog nog niets weten. Hij kondigde gisteren aan bij de Raad van State in beroep te gaan tegen de uitspraak. Ook coalitiepartner PvdA wijzigt haar standpunt niet. De partij heeft er vertrouwen in dat Teeven ruimhartig omgaat met grensgevallen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden