Rechter stopt sluiting van prostitutieramen in Alkmaar

alkmaar – - De 92 prostitutieramen op de Alkmaarse Achterdam die de gemeente wil sluiten, hoeven nog niet dicht. Dat heeft de kortgedingrechter in Alkmaar gisteren besloten.

Volgens de rechter moet de gemeente eerst een besluit nemen over het bezwaar dat de eigenaar tegen de aangekondigde sluiting heeft ingediend. Tot zes weken na dat besluit mogen de ramen openblijven.

De gemeente weigert de exploitatievergunning van Maatschap J.E. Nool voor de 92 ramen te verlengen, omdat sprake zou zijn van het witwassen van crimineel geld. Dat zou afkomstig zijn uit ontvoering, drugshandel en fiscale fraude, blijkt uit onderzoek van het landelijke Bureau Bibob van het ministerie van justitie. De wet Bevordering Integriteit Beoordelingen van het Openbaar Bestuur (Bibob) geeft gemeenten de mogelijkheid ondernemers te controleren op een criminele achtergrond. De gemeente kan dan vergunningen of subsidies weigeren of niet verlengen. De Achterdam in Alkmaar telt 125 ramen, waar vooral Oost-Europese vrouwen werken.

Burgemeester Bruinooge van Alkmaar zegt ’de uitspraak te respecteren’, maar benadrukt daarbij dat het in deze zaak puur om de procedures ging en niet om een inhoudelijke toetsing. Hij wacht het bezwaar af, waarna er een besloten hoorzitting plaats zal hebben en de burgemeester opnieuw een besluit moet nemen. Dat kan zo’n vier maanden duren. Saillant detail is dat bij een voor Nool negatieve beslissing de verdediging weer een kort geding kan aanvragen en via een bodemprocedure de zaak verder kan aanvechten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden